Banken en Vestia pokeren om schulden

Ondergang grootste woningcorporatie van Nederland is meeste bankiers worst

Nederlandse huurders met een laag inkomen? Who cares?! Menig bankier die zijn derivaten aan Vestia heeft gesleten, zal het een zorg zijn of hij daarmee de ondergang van Nederlands grootste woningcorporatie bewerkstelligt. Zij hebben niets met oude wijken in Rotterdam en Den Haag. Hun leefwereld is Londen en New York, de wereld van het grote geld.

De 'goeden' niet te na gesproken, een flink deel van de bankiers met wie Vestia gisteren aan de Amsterdamse Zuidas om tafel zat, is meer van het type winstjager. Hun zorgplicht reikte niet verder dan het fêteren van de financiële topman van Vestia, klinkt het in de corporatiewereld. Deze Marcel de V. werd medio april aangehouden. Justitie en de Fiod verdenken hem van fraude, omkoping en witwassen.

Het gemêleerde gezelschap van dertien banken, waaronder Deutsche Bank, JP Morgan en ABN Amro, moet worden overtuigd om een deel van het verlies voor zijn rekening te nemen dat de corporatie naar de rand van de afgrond heeft gebracht. "De banken verkochten als het ware racefietsen aan iemand in een rolstoel. Vestia is geen professionele partij, zoals sommige banken zeggen. Vergelijk het met eredivisie tegenover hoofdklasse amateurs", zei interim-topman Gerard Erents van Vestia onlangs in het Financieele Dagblad.

Zijn inzet is duidelijk. 'Herstructurering' heet het officieel. Vestia, met in zijn kielzog de ministeries van binnenlandse zaken en financiën, de andere corporaties en gemeenten, wil eigenlijk helemaal af van de vermaledijde derivaten. Met de huidige lage rentestand blijven de verliezen op deze beleggingsverzekeringen - tegen hoge rente - oplopen.

Eerder dit jaar heeft Vestia met hulp van de Waterschapsbank al 1,5 miljard euro moeten bijstorten als onderpand, nu bedraagt de verliespost bijna 2 miljard. Corporaties, en in tweede instantie het Rijk en gemeenten, zijn verplicht bij te springen als het mis gaat. Ze hebben dus alle belang bij een deal met de banken.

Maar de uitkomst van het overleg met de bankiers is voorlopig ongewis. Het heeft veel weg van een pokerspel. Vestia opende begin deze week met een verrassingsaanval door in het geheim bijna haar gehele bezit aan woningen (waarde ongeveer 8 miljard euro) weg te sluizen naar het Waarborgfonds Sociale Woningbouw. Schuldeisers, lees banken, kunnen daar nu niet zomaar bij. Alleen op deze manier zouden de bankiers zich aan de onderhandelingstafel hebben laten noden. Overigens moet nog wel blijken of dit verpanden aan het Waarborgfonds juridisch houdbaar is.

Het sluit in elk geval aan bij het gevoel van de huurders van Vestia, die deze week in een brandbrief hun angst uitten dat ze achterblijven in verpauperde buurten en huizen. De banken die de onverantwoorde, risicovolle producten verkochten, moeten volgens hen ook bloeden. PvdA-Kamerlid Jacques Monasch sprak meteen van een 'prima actie' richting banken. "Niet afwentelen op huurders", twitterde hij.

Maar 'not amused' is - hoogstwaarschijnlijk, want ze moeten zwijgen over hun relatie met klanten - de reactie bij een deel van die banken. Ook zij hebben er belang bij om een faillissement van Vestia te voorkomen. Maar hoe bereid zullen ze in deze sfeer zijn om hun klant en tegenspeler tegemoet te komen?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden