Banken doen te weinig tegen witwassen en terrorismefinanciering

Als een klant bij de opening van een bankrekening zo min mogelijk informatie wil verstrekken, moet er al een alarmbelletje afgaan bij de bankmedewerker. Als er alleen maar stortingen in contanten plaatsvinden op deze rekening, moeten de seinen op rood springen bij de bankemployé. Net als wanneer er in korte tijd enorm veel transacties plaatsvinden terwijl er aanvankelijk weinig gebeurde op de rekening.

Deze drie aandachtspunten worden genoemd door de Financial Intelligence Unit (FIU), een internationaal platform ingesteld door de Europese Unie. Er staan nog een twintigtal aandachtspunten op deze lijst waaraan financiële instellingen witwaspraktijken kunnen herkennen. Zoals grote bedragen die worden gestort, of geldopnames van dezelfde rekening bij verschillende kantoren van de bank. Toch geven banken bij De Nederlandsche Bank (DNB) aan dat zij behoefte hebben aan meer informatie over hoe ze transacties beter in de gaten kunnen houden.

Nu doen banken nog te weinig om witwastransacties of financiering van terrorisme tegen te houden, blijkt uit onderzoek van DNB. De toezichthouder noemt dat zorgelijk. Volgens DNB wordt onder meer het risicoprofiel van een klant te weinig meegenomen bij het onderzoek naar ongebruikelijke transacties. Ook wordt er te weinig opgelet als er transacties naar het buitenland zijn, ook niet als dat zogenoemde hoogrisicolanden zijn. Financiële instellingen moeten dat wel doen.

Als banken of trustkantoren iets opvallends merken, moeten ze dat melden aan de FIU. In 2015 heeft de Nederlandse afdeling van FIU ruim 312.000 meldingen ontvangen van ongebruikelijke transacties. Ruim 40.000 van deze transacties vond de FIU daadwerkelijk verdacht.

Vooral geldtransactiekantoren melden vreemde transacties. Banken veel minder. Bij driekwart van de meldingen was sprake van een internationale transactie. De verdachte gevallen vertegenwoordigden een waarde van bijna 2 miljard euro, variërend van 100 euro tot tientallen miljoenen euro's per transactie. Bijna tweehonderd dossiers hielden verband met het financieren van terrorisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden