'Banken doen nog te weinig aan misstanden varkenshouderijen'

©Koen Verheijden

De drie banken die het meeste geld uitlenen aan Nederlandse varkenshouderijen, Rabobank, ABN Amro en ING, doen te weinig om de leefomstandigheden van varkens te verbeteren. Alleen de Triodos Bank en ASN krijgen van de Eerlijke Bankwijzer het predikaat 'goed' omdat ze geen geld lenen aan varkensbedrijven die de dieren in te krappe ruimtes houden.

Dat blijkt uit een onderzoek naar kredietverstrekking aan varkenshouderijen in opdracht van de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van Oxfam Novib, Milieudefensie, Amnesty International, FNV Mondiaal en de Dierenbescherming.

Volgens het onderzoek proberen Rabobank, ABN en ING weliswaar betere huisvesting te stimuleren door varkensbedrijven hierop aan te spreken of voordeeltjes bij de financiering te geven, maar leidt dat niet tot ruimere varkensstallen.

Directeur van de Dierenbescherming Frank Dales ziet betrokkenheid bij de banken om verbeteringen te realiseren, maar de stappen zijn hem nog te vrijblijvend. "De banken kunnen de huisvesting van varkens verbeteren door bindende afspraken daarover op te nemen in de kredietovereenkomsten. Maar dat doen ze tot nu toe nog niet."

Uit het onderzoek blijkt verder dat zes van de elf onderzochte financiële instellingen slecht scoren bij het beleggen in buitenlandse, beursgenoteerde varkenshouderijen. De zes banken proberen op geen enkele manier verbeteringen in de huisvesting voor elkaar te krijgen.

Triodos Bank en ASN Bank sluiten als enige onderzochte banken buitenlandse bedrijven die varkens te krap huisvesten uit van beleggingen. ABN AMRO, Van Lanschot Bankiers en NIBC beleggen helemaal niet in buitenlandse, beursgenoteerde varkenshouderijen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden