Bankbaas Fazio redt het

De regering van Italië wil dat de president van de centralebank van datland voortaan niet langer dan zeven jaar aanblijft. De in opspraak gekomenhuidige bankpresident Antonio Fazio hoeft echter niet af te treden.

Van onze redactie economie

Dat heeft het kabinet van premier Silvio Berlusconi gisteren besloten.De nieuwe regels zullen alleen gelden voor toekomstige bankgouverneurs. Deregeringsplannen voorzien verder in het in staatshanden brengen van decentrale bank. Nu zijn commerciële banken aandeelhouders van de centralebank, die daarmee toezicht moet houden op zijn eigen aandeelhouders.

Het kabinetsberaad in Rome was nodig omdat de centrale bank ernstig inopspraak was geraakt. Banktopman Fazio (68) zou in de overnamestrijd omBanca Antonveneta de kleine Italiaanse gegadigde Banca Popolare Italianahebben voorgetrokken ten koste van de Nederlandse bank ABN Amro. Ook zouFazio hebben voorkomen dat een andere Italiaanse bank in Spaanse handenkwam.

In reactie daarop eiste zowel de Italiaanse oppositie als de topman vanFiat het aftreden van Fazio. Daar wil de regering-Berlusconi echter nietsvan weten. Zelfs wordt er geen maximumleeftijd van 70 jaar aan de functievan centralebankpresident verbonden. Dat was in het kabinet welvoorgesteld, door minister Siniscalco van economische zaken. Maar dienscollega's van de Noord-Italiaanse populistische partij Lega Nord wisten ditte blokkeren.

De wijzigingen worden als amendement toegevoegd aan een wetsvoorstelover algemeen financieel toezicht dat al bij het Italiaanse parlement ligt.Die nieuwe wet was al nodig vanwege een vorig schandaal, rond voedselgigantParmalat die aan omvangrijke fraude ten onder ging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden