Bank NIBC krijgt garantie staat

den haag – Na een valse start heeft nu toch de eerste echte bank zich gemeld voor het garantiefonds van de Nederlandse staat. Zakenbank NIBC heeft van minister Wouter Bos garantie gekregen op een lening van 1 miljard euro. Vorige week deed autoleasebedrijf Leaseplan als eerste bedrijf met een bankvergunning een beroep op het fonds dat in het leven werd geroepen om het onderlinge leenverkeer tussen banken weer op gang te brengen.

NIBC heeft aangekondigd een obligatielening van 1 miljard euro uit te geven met een looptijd van drie jaar. Doordat de Nederlandse staat het risico op zich neemt dat de lening niet kan worden terugbetaald, moet het voor de bank uit Den Haag makkelijker worden de lening bij beleggers te slijten. Er is in totaal 200 miljard aan garanties beschikbaar gesteld door de Nederlandse staat.

De aanvraag van NIBC komt voor de financiële markten niet als een verrassing. Donderdag werden de vooruitzichten voor de kredietbeoordeling van NIBC opnieuw verlaagd door Standard & Poors. De premies op verzekeringen waarmee schuldeisers zich beschermen tegen mogelijk faillissement van de bank zijn sinds het omvallen van de Amerikaanse bank Lehman Brothers flink omhoog geschoten.

Bij NIBC gaan de zorgen niet, zoals eerder bij Fortis en ook ING, over te lage kapitaalbuffers. In 2009 lopen echter veel leningen die NIBC is aangegaan af, waardoor de bank op zoek moet naar geld om die leningen te kunnen herfinancieren. In een tijd waarin banken en andere kapitaalverschaffers nauwelijks durven uitlenen zal dat geen geringe opgave zijn. NIBC moet in 2009 voor 3,3 miljard euro aan leningen opnieuw financieren.

Hoewel het even geduurd heeft voordat de eerste bank zich voor het garantiefonds meldde, is de verwachting dat er binnenkort meer zullen volgen. Tijdens een hoorzitting met bestuurders van Nederlandse banken in de Tweede Kamer, afgelopen woensdag, zei topman Sjoerd van Keulen van SNS Reaal dat ’alle banken uiteindelijk gebruik zullen maken van het garantiefonds’. Hij suggereerde toen dat er tussen banken onderling wordt overlegd om gelijktijdig met steunaanvragen te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden