Bank met veel petten 'Belangenvermenging ABN Amro schaadt obligatiehouders Daf'

Van onze redactie economie AMSTERDAM - De belangen van beleggers in een obligatielening van het vroegere Dafconcern dienen te worden behartigd door een trust-maatschappij. Maar het betreffende trust-kantoor is nauw verbonden aan bank ABN Amro en heeft helemaal niets gedaan ter bescherming van de obligatiehouders.

Die les trok de Amerikaan Gary Klesch gisteren in Amsterdam, na afloop van de tweede dag van voorlopige getuigenverhoren in een rechtszaak die gedupeerde obligatiehouders hebben aangespannen tegen een groep banken onder leiding van ABN Amro.

Bij het faillissement van het oude Daf ontstond als twistpunt de vraag of de obligatiehouders bij het verstrekken van zekerheden recht hebben op een zelfde behandeling als de banken.

Ja, zegt belegger en jurist Klesch die optreedt namens een groep boze obligatiehouders en in de VS en Engeland al eerder juridische gevechten voerde rond obligatieleningen van probleembedrijven. Klesch beroept zich op het uit mei 1988 daterende prospectus inzake de obligatielening van 150 miljoen gulden. Daarin staat naar zijn zeggen dat de obligatiehouders kunnen delen in alle zekerheden die Daf destijds te vergeven had.

De Nederlandsche Trustmaatschappij (NTM), de officiele belangenbehartiger van de obligatiehouders, bestrijdt die lezing. Gisteren tijdens het getuigenverhoor verwees NTMdirecteur mr. O. Linker voor zijn standpunt naar een overeenkomst tussen Daf en zijn trustkantoor. Dit liefst 60 pagina's dikke juridische hoogstandje regelt de administratie-voorwaarden van de obligatielening en lijkt te zijn gebaseerd op het Angelsaksisch recht.

De zekerheden voor obligatiehouders zouden in deze trustakte zijn beperkt tot een claim op de aandelen van Daf Holding in de eigen dochterbedrijven. En, omdat die dochters inmiddels failliet zijn, is de waarde van deze zekerheid tot nul gedaald. De banken daarentegen namen bij latere financieringsregelingen, in februari 1992, als zekerheid geen aandelen, maar zowat alle voorraden, machines en gebouwen in onderpand. De waarde daarvan wordt geschat op 700 tot 950 miljoen gulden.

Misleiding

Klesch en de obligatiehouders die vrezen van deze opbrengst niets te krijgen, verwijten het trustkantoor dat het beleggers onvoldoende heeft geinformeerd over de strekking van de trustakte. Deze is volgens hen “voor niet juristen nauwelijks te doorgronden” en de “gemiddelde belegger is geen jurist”.

Daarnaast stellen ze ABN Amro, verzorger van de obligatie-emissie, verantwoordelijk voor 'misleiding' in het emissie-prospectus. Dit omdat daarin geen gewag wordt gemaakt van de bepalingen in de trustakte. Klesch verwijst daarbij naar een eveneens omstreden obligatielening van het Duitse detailhandelsconcern Co op. In deze affaire is ABN Amro recent door de rechter principieel verantwoordelijk gesteld voor de inhoud van het door haar bij Co op afgegeven prospectus.

Volgens Klesch moet in het huidige belangenconflict worden getwijfeld aan de onafhankelijkheid van de trustee. Zo bezit ABN Amro 50 procent van de aandelen van NTM en benoemt de bank de helft van de commissarissen van dit trustkantoor. Volgens Klesch zijn dit soort trustmaatschappijen in Engeland en de VS doorgaans volledig onafhankelijk van de huisbankier van het betrokken bedrijf.

Het bankconcern heeft trouwens nog meer petten op het hoofd. Naast de verantwoordelijkheid bij de plaatsing van de obligatielening, is ABN Amro eveneens lead-manager van het internationale bankenconsortium dat een miljard gulden krediet verstrekte en nu geld eist uit de opbrengst van de verstrekte onderpanden. Omdat de bank zich daarbij tegen de belangen van de obligatiehouders keert, blijven die met lege handen achter, vreest Klesch.

Op 7 en 13 oktober worden drie toplieden van ABN Amro verhoord. Later verschijnt nog oud financieeldirecteur van Daf, H. Lambers, voor de rechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden