Bank Kas-Associatie aast met Internet op gewone klant

AMSTERDAM (ANP) - De traditierijke bank Kas-Associatie, vooral gericht op effectenhandelaren en rijke particulieren, gooit het roer om. De bank richt zich voortaan met de hulp van Internet ook op de gewone particulier, voorheen het exclusieve terrein van de grootbanken.

Binnen drie jaar hoopt Kas-Ass vijfduizend klanten te hebben, waardoor de dienst quitte speelt. De Internet-dienst is in augustus gestart. Veel ruchtbaarheid heeft de Amsterdamse effectenbank nog niet aan de nieuwe afdeling gegeven. Het wordt gezien als een leerproject.

Internet is het nieuwe wapen voor de bankiers uit Amsterdam. Rekeninghouders kunnen via de speciaal opgerichte Kas-Netbank geld overmaken en spaarrekeningen aanhouden. Dagafschriften worden verstuurd via e-mail. Het telebankieren is gratis, wel zijn de spaartarieven lager dan bij de gewone banken. Op termijn hoopt de bank ook effectenrekeningen onder te brengen bij de Kas-Netbank.

Omdat de bank maar één kantoor in Amsterdam heeft, moet het gebruik maken van Internet om op die manier zo veel mogelijk klanten te bereiken. Iedere particulier kan elk uur van de dag gebruik maken van de Internet-bank en er worden geen speciale vermogenseisen gesteld. De helpdesk is bereikbaar via een e-mailsysteem. Ook Nederlanders die in het buitenland wonen hebben toegang tot de betalingsmogelijkheden in Nederland.

De introductie van de Kas-Netbank is uniek. Sommige andere grootbanken, zoals de Rabobank en de Postbank, experimenteren al voorzichtig met het betalen van rekeningen via Internet, maar echt veel stelt het niet voor. Ook hebben de gezamenlijke banken het Internet-betalingssysteem I-Pay geschapen, waarmee veilige betaalopdrachten kunnen worden gegeven.

Kas-Associatie claimt veilig te zijn. Zo worden de opdrachten gecodeerd doorgegeven en zijn de dagafschriften beveiligd via het Amerikaanse codeerprogramma Pretty Good Privacy. De zoektocht naar en ontwikkeling van een goed beveiligingssysteem heeft de bank veel meer geld gekost dan gedacht. Oorsponkelijk was er drie ton voor de Internet-bank gereserveerd, maar de beveiliging slokte 200 000 gulden extra op.

De Kas-Associatie is de eerste bank die Internet zonder enige schroom gebruikt. Het idee ontstond in 1995 toen de Kas-Associatie last had van het rustige beursklimaat. Effectenhandelaren hebben grote financiële posities uitstaan bij de Kas-Ass, waarvan het merendeel van de aandelen in handen is van de beursvereniging VvdE. Hoe drukker de handel op Beursplein 5, hoe hoger de inkomsten voor de Kas-Associatie zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden