Bank en winkel azen op extraatje in mei

Eind mei, vaste prik: vakantiegeld. Een heerlijk extraatje. Geschat wordt dat er dit jaar tussen de 20 en 25 miljard aan vakantiegeld wordt uitbetaald. Maar wordt dat echt gebruikt voor wat hoognodige rust en wat zonnestralen? Of is het een broodnodige aanvulling voor het dichten van financiële gaten?

MAAIKE VELDMAN

Krijgt iedereen in Nederland eigenlijk vakantiegeld?

Nee, het financiële lichtpuntje in mei is niet voor iedereen weggelegd. Werknemers met een vast dienstverband, ook als je langdurig ziek bent, hebben recht op de vakantietoeslag: een bedrag van minimaal 8 procent van het bruto jaarsalaris. Meestal wordt het vakantiegeld in mei of juni in één keer uitbetaald, maar werkgevers kunnen er ook voor kiezen om bijvoorbeeld maandelijks een bedrag uit te keren.

ZZP'ers en studenten zonder bijbaan krijgen deze jaarlijkse meevaller niet.

Is het vakantiegeld een lekker extraatje of nodig om de rode cijfers weg te werken?

Vakantiegeld is voornamelijk echt vakantiegeld, blijkt uit een enquête van vakantie.nl. Vorig jaar gaf nog 14 procent van de ondervraagden aan helemaal niks van zijn vakantiegeld aan een vakantie te besteden. Dit jaar is dat nog maar 7 procent. Daarnaast is het te besteden vakantiebudget dit jaar ook groter.

Hoewel 93 procent van de Nederlanders zijn geld dus uitgeeft aan vakantie, is dat vaak maar de helft van het totaalbedrag. De rest van het geld wordt gebruikt om de spaarrekening te spekken of gaat naar de kosten in en om het huis. Crisis of niet, slechts 16 procent van het vakantiegeld wordt gebruikt om schulden af te lossen.

Hoe zit het dit jaar met de kom-hier-je-vakantiegeld-uitgeven-reclames?

Vooral de banken zetten dit jaar een stapje extra om het vakantiegeld binnen te halen. Tijdschriftabonnementen, een cadeaubon, een set mokken of een extra 1000 euro, allemaal cadeautjes in ruil voor het stallen van het vakantiegeld. Of het de verdienste is van de reclames valt te betwijfelen, maar uit zowel enquêtes van vakantie.nl én van Q&A, onderzoeksbureau in de retailsector, blijkt dat ongeveer veertig procent van de Nederlanders het geld bij de bank oppot.

En gaat bij de detailhandel in mei de vlag uit?

Ja. Elk jaar is het voor de detailhandel wachten op de grote geldregen in mei. Hoewel het maar kleine percentages zijn - 4 procent aan kleding, 2 procent aan elektronica, 5 procent aan huishoudelijke spullen - gaat het om behoorlijk wat miljoenen. En of de bemoedigende woorden van Rutte nu toch ter harte zijn genomen? Waar vorig jaar 1,9 procent werd uitgegeven aan auto's, is dat nu 3,7 procent, volgens Q&A.

W

undefined

e gaan ervan op huwelijksreis: zon, zee en strand

Renske en Peter van der Wal. Zij werkt bij de bank, hij bij de politie.

"Wat we met ons vakantiegeld gaan doen? Nou, we zijn afgelopen vrijdag getrouwd. We gaan dus in september op huwelijksreis, daar gaat dit jaar ons vakantiegeld in zitten. We hebben nog geen idee waar naartoe, maar het wordt wel zon, zee en strand. Ik denk niet dat al ons geld in de reis gaat zitten. Maar wat we nog overhouden, kunnen we goed gebruiken bij het klussen aan onze nieuwe woning. Daarvan krijgen we 2 juni de sleutel."

undefined

Nog geen nieuwe baan, toch lekker op vakantie

Annelies Slaa en Benjamin Terzibasiyan. Hij is planningmanager, zij maatschappelijk werkster.

"We moeten het dit jaar met wat minder doen. Sinds mijn zwangerschap heb ik namelijk nog geen baan kunnen vinden. Onze dochter is nu een half jaar, dus ik zit al een tijdje zonder werk. Vandaar dat we dit jaar alleen zijn vakantiegeld hebben. Maar daarvan gaan we wel op vakantie. Lekker naar Griekenland. Het is toch fijn om daar gelijk een deel van te kunnen betalen. En daarnaast willen we over een tijdje een ander huis kopen. Daar komt wat extra geld ook altijd van pas. Hoe dan ook, we kunnen het altijd goed gebruiken."

undefined

We kunnen het goed gebruiken voor ons nieuwe huis

Marit en Maarten Prins. Hij werkt in de ICT en zij is milieubeleidsmedewerker.

"We gaan niet op vakantie", en Marit wijst naar haar buik, "Ik moet heel binnenkort bevallen. We zijn in maart een weekje naar Rome geweest, dus we hebben het al gehad. Vanwege de komst van nog een kleine moeten we verhuizen. We hebben ons huis inmiddels verkocht en gaan dus binnenkort een nieuw huis kopen. Daar kunnen we het geld goed bij gebruiken. We zitten er nooit echt op te wachten hoor, we zitten aan het eind van de maand niet om geld verlegen. Maar, het is een lekker extraatje."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden