Bangladesh wil buitenlandse inspecteurs van naaiateliers het land uitzetten

Een vrouw aan het werk in een textielfabriek in Dhaka, Bangladesh. Beeld AP
Een vrouw aan het werk in een textielfabriek in Dhaka, Bangladesh.Beeld AP

De organisatie die textielfabrieken inspecteert voor 192 internationale kledingmerken en vakbonden is niet meer welkom in Bangladesh. Het land wil de regie terug.

Het Bangladesh Akkoord moet zijn werkzaamheden staken op last van het hooggerechtshof van Bangladesh. Vanuit het buitenland wordt druk uitgeoefend op Bangladesh om dit besluit terug te draaien. De veiligheid van duizenden werknemers zou erdoor in gevaar komen.

Vakbonden en Europese kledingmerken sloten het Bangladesh Akkoord na het instorten van de fabriek Rana Plaza in 2013. De deelnemende modebedrijven gaven toe dat er iets moest gebeuren in Bangladesh. Ze beloofden voortaan alleen kleding te laten produceren in fabrieken die meewerken aan de inspecties volgens het akkoord. Dat vergroot de kans aanzienlijk dat naaisters hun werk doen in veilige omstandigheden. Momenteel hebben 192 partijen het Bangladesh Akkoord ondertekend.

Geen brandblussers

Inspecteurs hebben uit naam van het akkoord 1600 fabrieken bezocht en de afgelopen jaren zijn vooral eenvoudige gebreken verholpen. Maar veel ingrijpende en gevaarlijke situaties moeten nog worden aangepakt, zegt Joris Oldenziel, adjunct-directeur van het Bangladesh Akkoord. “In 800 fabrieken ontbreekt het nog altijd aan een goed brandalarm of brandbeveiliging, zoals rookmelders, sprinkler- of blusinstallaties.”

Officieel liep het Bangladesh Akkoord in het voorjaar af. Omdat alle partijen vaststelden dat de overheid van Bangladesh nog onvoldoende capaciteit heeft om het werk over te nemen, werd de looptijd verlengd. De overheid van Bangladesh wil echter af van de buitenlandse bemoeienis met de belangrijkste exportindustrie van het land. Op advies van de politiek kwam het hooggerechtshof met het bevel dat het Bangladesh Akkoord op 30 november de deuren moet sluiten.

"Als er niets verandert, moeten we dan 250 medewerkers ontslaan", zegt Oldenziel, die vanuit Amsterdam werkt. “We zullen ons beraden. De juridisch bindende overeenkomst tussen bedrijven en vakbonden blijft geldig, maar het Bangladesh Akkoord kan zelf geen inspecties meer uitvoeren.”

'Fabrieken van wereldklasse'

Het Akkoord heeft deelnemende kledingmerken gevraagd om via hun toeleveranciers druk uit te oefenen op de regering van Bangladesh. Deze bedrijven hebben de afgelopen vijf jaar samen 55 miljoen dollar aan contributie ingelegd: jaarlijks een half miljoen dollar voor grote modebedrijven en 1000 dollar voor kleine. Oldenziel vreest dat het straks weggegooid geld blijkt te zijn.

Minister Tofail Ahmed van handel denkt dat Bangladesh zich prima kan redden zonder Bangladesh Akkoord. “Sinds het onverwachte Rana Plaza-incident zijn er geen ongelukken meer gebeurd”, zei hij eerder tegen de Dhaka Tribune. Volgens Ahmed zijn de fabrieken nu veilig, arbeidsvriendelijk en van wereldklasse. Vorig jaar is een eigen inspectiedienst opgericht, RCC.

De branche-organisatie van de textielindustrie in Bangladesh laat weten het volste vertrouwen te hebben in de nationale inspectiedienst. 'Made in Bangladesh with pride' is het motto van deze Bangladesh Garment Manufacturers & Exporters Association. Maar volgens ngo's zoals Schone Kleren Campagne en Fair Wear Foundation krijgen naaisters te weinig loon om van te leven.

Orders opschorten

Is het niet juist goed dat Bangladesh verantwoordelijkheid neemt voor de veiligheid van zijn textielindustrie? “Ze zijn er nog niet klaar voor”, zegt Oldenziel. "De ingenieurs zijn onervaren en het zijn er te weinig."

Van de zomer werd dat bevestigd door een orgaan dat toezicht houdt op de voortgang van de Bangladesh Akkoord. Vertegenwoordigers van de Amerikaanse overheid en de Europese Unie riepen Bangladesh op om te blijven samenwerken met de inspecteurs van het akkoord.

Lees verder onder de foto

Naaisters in een textielfabriek in Dhaka, Bangladesh. Beeld AP
Naaisters in een textielfabriek in Dhaka, Bangladesh.Beeld AP

Schone Kleren Campagne wil dat bedrijven die deelnemen aan het Bangladesh Akkoord hun invloed aanwenden. Woordvoerder Go de Roij van Zuijdewijn: “Zij moeten hun orders opschorten totdat er garanties zijn dat Bengaalse kledingfabrieken effectief gecontroleerd blijven worden op brand- en bouwveiligheid." Tot de ondertekenaars behoren Nederlandse merken als CoolCat, G-Star, Hema, Sting, WE, Wibra en Zeeman.

Lees ook:

Vijf jaar na de ramp: 'Ik kan mijn moeder niet beloven dat ik veilig thuiskom'

Vijf jaar nadat in Bangladesh een textielfabriek instortte, is de veiligheid verbeterd. Vijftig rampen zijn sindsdien voorkomen. Desondanks is er nog veel te doen, zegt vakbondsactiviste Kalpona Akter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden