Bangemann en Agnelli fel tegen vierdaagse werkweek

TURIJN (AFP) - De Europese Commissaris voor industrie, Martin Bangemann, en Fiat-topman Giovanni Agnelli hebben zich gisteren uitgesproken tegen de her en der in Europa opduikende plannen voor invoering van een 32-urige werkweek.

Bangemann, voorheen minister van economische zaken van Duitsland, zei tijdens een congres in Turijn dat “vier dagen werken neerkomt op minder produktie en een beperking van de innovatie. Als de lonen gelijk blijven bij een dalende produktie, zullen de problemen alleen maar groter worden.” Maar het alternatief - werktijdverkorting met gelijktijdige loondaling - is ook geen goede oplossing, aldus de Commissaris. “De lonen verlagen is niet op zich goed, het is zelfs belachelijk, want de inkomens vormen tevens de koopkracht. We moeten denken aan andere oplossingen: beter gebruikmaken van het machinepark, met meer ploegen werken. We moeten de lonen handhaven, en de flexibiliteit vergroten.”

Fiat-topman Agnelli waarschuwde ervoor dat Europa niet zo maar een vierdaagse werkweek kan invoeren. “De terugdringing van het aantal gewerkte uren zou hoe dan ook het risico in zich dragen dat het leidt tot een verlies aan concurrentiekracht van Europa ten opzichte van de VS en Japan, en tot protectionisme.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden