Bange dagen Lisse en Katwijk

KATWIJK - De ontluistering kon nauwelijks groter. Katwijk (kampioen in 2000) en FC Lisse (kampioen in 2001) krampachtig vechtend tegen de dreigende ondergang. Samen goed voor zes titels (vier voor Katwijk) in tien seizoenen hoofdklasse A. Zaterdag schoven ze de beslissing wie er gaat degraderen voor zich uit, want ze kwamen er in het onderlinge duel zelf niet uit (1-1).

Loek Laurman

Maar zoveel is inmiddels wel duidelijk: één van de twee zal het uiteindelijk niet redden. Voor Katwijk, met 23 punten dertiende op de ranglijst, dreigt rechtstreeks verlies van het hoofdklasserschap. FC Lisse, nu twaalfde met 25 punten, heeft bij behoud van die positie altijd nog de kans om via een beslissingswedstrijd tegen een periodekampioen uit de eerste klasse de dans te ontspringen.

Zaterdag hadden beiden hun hoop allereerst gevestigd op de winst ten koste van de ander en daarnaast in elk geval ook op verlies van Marken. Maar die laatste club redde zich geheel tegen de verwachting in voorlopig uit de nesten via een overwinning op titelkandidaat Capelle. Bij het bericht van deze tegenvaller verlegden de tobbende bollenclubs hun aandacht onmiddellijk naar het steeds verder afzakkende ARC, dat met een puntental van 27 nu hun hoop in bange dagen is geworden.

Gezien de posities op de ranglijst was Katwijk zaterdag het meest gebaat bij een overwinning. Maar, een tiental minuten in de tweede helft uitgezonderd, heeft die er voor het elftal van Alfons Groenendijk zelden ingezeten. In zijn debuutjaar als trainer bevindt Groenendijk zich nu in een afhankelijke positie. Katwijk is in de resterende vier wedstrijden alleen gebaat bij een overwinning als daar een nederlaag van de concurrentie tegenover staat. Vandaar dat de oud-speler van Ajax, Roda JC en FC Utrecht baalde van het gelijkspel tegen FC Lisse: ,,We schieten er niets mee op. Het voelt eigenlijk aan als een nederlaag.''

Bij FC Lisse realiseert men zich inmiddels dat vorige zomer een inschattingsfout is gemaakt met de keuze voor onervaren en jonge spelers uit de eigen gelederen om het vertrek van vijf belangrijke spelers op te vangen. Bij Katwijk is het niveau geleidelijk aan minder geworden. Daarom valt het verlies aan kwaliteit ter plaatse ook minder op. Alfons Groenendijk roept het beeld op van een ploeg die in dit seizoen alleen wat tegenslag heeft: ,,Wat we nodig hebben, is dat balletje dat in je voordeel valt. Dat heb je wel als je bovenin staat. Toch heb ik vaak het gevoel dat we de baas zijn op het veld. Was het maar zo dat we werden weggespeeld.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden