Bang voor pinda-allergie? Eet meer pinda's!

Volgens de wetenschappers is het zaak om baby's, zodra ze vast voedsel kunnen eten, aan de pindakaas te zetten Beeld thinkstock
Volgens de wetenschappers is het zaak om baby's, zodra ze vast voedsel kunnen eten, aan de pindakaas te zettenBeeld thinkstock

Een pinda-allergie bij uw kinderen in de kiem smoren? Dat gaat het best door ze flink wat pindakaas te geven. Onderzoekers van het King's College in Londen ontdekten dat kinderen die van jongs af aan pinda's eten een kleinere kans op allergie hebben dan kroost van wie de ouders het aardnootje angstvallig vermijden.

Het onderzoek, dat gisteren verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine, biedt kans om de recente 'explosie' van pinda-allergieën een halt toe te roepen. Het aantal pinda-allergieën in westerse landen is de afgelopen tien jaar verdubbeld, en ook in Afrika en Azië duikt de allergie steeds vaker op.

Om te achterhalen welke voedingspatronen een allergie in de hand werken, testten de wetenschappers 640 kinderen tussen de 4 en 11 maanden met een verhoogde kans op een pinda-allergie. Die verhoogde kans kan bestaan door eczeem (waardoor piepkleine pindadeeltjes door de huid kunnen binnendringen), een allergie voor eieren of beiden. Een deel van de groep kreeg tot het vijfde jaar geen enkele pinda, het andere deel juist meerdere keren per week. Vervolgens werd gekeken welke kinderen een allergie hadden ontwikkeld.

Zo jong mogelijk
Wat bleek? Op hun vijfde jaar had slechts 1 procent van de kinderen die van jongs af aan pinda's kregen een allergie ontwikkeld, terwijl 17,5 procent van de groep die geen pinda's kreeg er juist wél overgevoelig voor was geworden.

Volgens de wetenschappers is het zaak om baby's, zodra ze vast voedsel kunnen eten, aan de pindakaas te zetten. Een opvallende conclusie, want jarenlang adviseerden kinderartsen en allergiespecialisten juist om jonge kinderen helemaal geen pinda's te geven.

Toename
Maar het grote vermijden is juist de oorzaak van de toename van het aantal allergieën, vertelt hoofdonderzoeker Gideon Lack in de Britse krant The Guardian. Een van de redenen daarvoor was het heersende idee - vooral in zwang in de jaren zeventig en tachtig - dat kinderen konden stikken in pinda's als die per ongeluk in de longen terechtkwamen.

Volgens Erna Botjes, voorzitter van de Stichting Voedselallergie, is de toename van pinda-allergieën ook te wijten aan 'overdiagnostisering' en het feit dat we 'steeds schoner leven'. Ze is blij met de resultaten van het onderzoek. "Deze cijfers laten zien dat we niet bang hoeven te zijn. Durf! Wij adviseren al jaren om niet te voorzichtig te zijn. Introduceer alle soorten voedingsmiddelen bij jonge kinderen en kijk dan wat er gebeurt. Dan ben je op de lange termijn veel beter af."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden