Bang voor 'kleine draai om de oren'

NOC-NSF | Het debacle op de Spelen in Rio kan leiden tot een kleiner budget, vreest technisch directeur Cats van de zwembond.

ELINE VAN SUCHTELEN en REDACTIE SPORT

Toen André Cats (48) werd aangenomen als technisch directeur van de zwembond (KNZB), kreeg hij naast 'gefeliciteerd' nog een andere boodschap mee. De voormalig chef de mission van de paralympische ploeg kreeg ook een hoop sterkte gewenst.

Vreemd is dat niet, gezien de situatie bij een bond waar de laatste maanden een hoop kritiek op is geweest. In de aanloop richting de Olympische Spelen stapte technisch directeur Joop Alberda vroegtijdig op en verpestten ruzies de sfeer in het team. Door alle ruis op de lijn werd Rio een groot debacle: in het zwembad werd geen enkele medaille gehaald. Na de Spelen kwam er een boze brief van vooraanstaande zwemtrainers en verscheen een vernietigend rapport over de professionaliteit van de staf die aanwezig was in Rio, gevolgd door een volgende golf van kritiek.

Aan Cats de taak om de rust terug te brengen bij de bond, al verwacht de voormalig zwemtrainer die deze week is begonnen met zijn nieuwe baan nog een volgende beving. Binnenkort maakt sportkoepel NOC-NSF bekend hoeveel geld er naar welke sporten gaan. De technisch directeur denkt dat het zwemmen wordt gekort. "Het zou kunnen dat we een kleine draai om de oren krijgen", zei Cats gisteren in Hoofddorp tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen, waar hij zijn eerste persconferentie gaf. "Maar ik heb er vertrouwen in dat we genoeg krijgen om onze plannen tot uitvoer te brengen."

Welke plannen dat precies zijn, is nog niet op alle vlakken duidelijk. Marcel Wouda, die Rio wel positief afsloot met groot succes voor de openwaterzwemmers, is aangesteld als hoofdcoach. Voormalig paralympisch coach Mark Faber gaat de zwemmers in Amsterdam trainen en Arno Havenga (vrouwen) en Robin van Galen (mannen) blijven coach van de waterpoloteams.

Met de overige stafleden, zoals Patrick Pearson, de trainer van Ranomi Kromowidjojo, en de fysiotherapeuten worden nog gesprekken gevoerd. Er komt in de toekomst geen permanente teammanager meer rondom de ploeg, zoals Aad van Groningen dat voorheen bij de zwemmers was. Van Groningen speelde een belangrijke rol in de onrust, waardoor Alberda besloot op te stappen.

undefined

Positieve sfeer

Cats, die als overkoepelend 'TD' over alle zwemdisciplines gaat, wil 'muurtjes afbreken' zodat de positieve sfeer bij de staf en de zwemmers terugkeert. Het mag nooit meer voorkomen dat de Spelen als iets naars worden ervaren, wat nu wel het geval was. Cats: "Iedere jonge sporter moet dromen van deelname aan de Spelen. Dat moet een positieve ervaring zijn. Je moet daar later als grootouder met je kleinkinderen met mooie verhalen op terug kunnen blikken."

Een deel van de kritiek van regionale zwemtrainers richtte zich op de centralisatie met twee nationale en verschillende regionale trainingscentra. Daar wil Cats voorlopig niets aan veranderen. Hij wil wel onderzoeken hoe verenigingen versterkt kunnen worden en hoe grote talenten die buiten de bond plannen trekken, betere ondersteuning kunnen krijgen.

Bang voor jaren zonder zwemsucces is Cats in ieder geval niet, ook al heeft de huidige generatie wereldtoppers weinig opvolgers en gaan sommige zwemmers naar verwachting niet nog vier jaar door. "Talenten zijn er genoeg. Maar je weet nooit of ze kunnen uitgroeien tot het niveau van Pieter, Inge en Ranomi. Meer kinderen moeten zich aanmelden bij zwemverenigingen, zodat de aantallen groter worden."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden