Bang voor 0,0001 procent

Wordt het na tien jaar tijd om waakzaamheid weer in te ruilen voor vertrouwen? Dat was zaterdag de vraag aan de lezers. Zij schrijven over lijfwachten, bier op een terras - en de sharia.

Stressvrij leven
Waakzaamheid weer inruilen voor zelfvertrouwen? Ik snak er naar. Ik weet nog de Dag dat ik van Vertrouwen naar Waakzaamheid ging. Ik zou graag terug als het kan. Dat gedoe! Zo werkt dat niet. We hoeven ons niet zo bezig te houden met dit soort Grote Vragen, omdat bij de meeste mensen wel de juiste intuïtie ingebakken zit. Alleen maar waakzaam zijn levert precies net zo veel naïeve schijnzekerheid op als alleen maar vertrouwen hebben. We moeten accepteren dat met beide concepten er Breiviks en andere idioten blijven. Maar ook dat bij 99,9999 procent van de mensen vertrouwen gerechtvaardigd is. Als er dan per se gekozen moet worden, raad ik vertrouwen aan. En als het door die 0,0001 procent kans toch mis gaat, lijkt me sterven door een bom op een plein terwijl je een biertje drinkt met je vrienden na een 45-jarig stressvrij leven, stukken beter dan sterven van ouderdom na 85 jaar eenzaam wantrouwen.

Pieter v. Midwoud Freiburg (Dld)

Angst laten varen
Het lijkt niet alleen of er iets nieuws in de lucht hangt, een kentering in het denken, het is zo. Het is absoluut noodzakelijk om de angst te laten gaan en de liefde op te wekken. Lees het boek van de Amerikaanse psychiater Gerald Jampolsky: 'Liefde is angst laten varen'. Dat wil niet zeggen, dat de waakzaamheid overboord gezet moet worden. Er zijn nu eenmaal mensen die anderen willen aanvallen en dat kunnen we niet negeren. Maar daarnaast is het zo belangrijk dat elk mens in zijn eigen omgeving met liefde omgaat met anderen, mensen, dieren, planten, de aarde, het heelal.

Esderdien van Klinken Leusden

Eigen verantwoordelijkheid
Wij vergeten te vaak dat mensen op de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn. Waakzaamheid van instanties over ons, is en blijft een noodzaak, maar men mag er niet blind op vertrouwen. Eigen verantwoordelijkheid opnemen, nederlagen aanvaarden en waakzaam blijven over jezelf en je dierbaren komen steeds op de eerste plaats.

Bea Ryckaert Breskens

Misplaatst vertrouwen
Ja, laten we weer 'vertrouwen in plaats van geharnaste waakzaamheid' uitstralen, zoals Wilma Kieskamp schrijft. Als logische consequentie heffen we in de eerste plaats alle controles op bij vliegvelden. In de tweede plaats stoppen we ook met de lijfwachten bij politici die polariseren en tweedracht zaaien en o ja, onze nationale inlichtingen- en veiligheidsdiensten heffen we ook maar op. We letten ook niet meer op de vaak vrijheidsberovende boodschappen die van de moskeekansels worden gepredikt. We gaan ook vertrouwen-dat-het-uiteindelijk-allemaal-wel-goed-afloopt met de sharia. Waakzaam blijven als het om verworven rechten gaat hoeft dan ook niet meer. Het spijt me wel, maar in zo'n wereld van misplaatst vertrouwen wil ik niet leven.

D. Speijers Nuenen

Leren communiceren
Die zogenaamde waakzaamheid bestaat volgens mij voor het grootste deel uit angst. Angst om de boel niet meer onder controle te hebben. En regels, die gebaseerd zijn op angst, zijn slechte regels. Waakzaamheid, daar is niets mis mee, die is hard nodig. Maar de tijd van macht en machtswellustelingen is voorbij. In het Midden-Oosten wordt de een na de ander afgezet. Op een ander niveau gebeurt het ook. De mens zelf staat steeds meer centraal en moet leven vanuit eigen kracht: (zelf)vertrouwen. En dat is iets heel anders dan macht. Leren communiceren, leren verbinden, ook met de meest moeilijke mensen/onderwerpen, daar gaat het om.

Annelie Eising Nijverdal

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden