Banenverlies in zorg valt iets mee: 12.000 arbeidsplaatsen

Het werkgelegenheidsverlies in de zorg lijkt mee te gaan vallen, maar nog steeds zullen 30.000 mensen hun baan verliezen. In plaats van 27.000 verdwijnen er ongeveer 12.000 volledige banen, blijkt uit een rapport over de arbeidsmarkt in de zorg. Het gaat over de stand van zaken het afgelopen voorjaar. Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid stuurden het rapport gisteren naar de Kamer.

Dat er in de zorg minder banen verdwijnen dan eerder verwacht is volgens de bewindslieden het gevolg van het akkoord met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in december 2013 en het begrotingsoverleg met de ChristenUnie, D66 en SGP afgelopen voorjaar. De bezuinigingen in de zorg zijn daardoor met honderden miljoenen verzacht. In het rapport is nog geen rekening gehouden met de effecten van de huishoudelijke hulp-toelage, een soort dienstencheque waarmee mensen voor een deel een huishoudelijke hulp kunnen inhuren. Daardoor zouden nog eens 14.000 werkers in de zorg hun baan kunnen behouden.

Hoe het met de werkgelegenheid in de zorg daadwerkelijk zal gaan is onzeker. Veel hangt af van de zorginkoop door de gemeenten, benadrukt het rapport. Maar de verwachting is dat dankzij sectorplannen van de sociale partners in de zorg veel mensen in een andere baan of functie terecht zullen kunnen, aanmerkelijk meer dan dat er werkloos zullen raken. De plannen voorzien in de scholing en begeleiding van werk-naar-werk van 90.000 mensen. Daarvoor stelden de sociale partners en de regering samen 200 miljoen ter beschikking.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden