Opinie

Banenprogramma voor ouderen is hard nodig

null Beeld anp
Beeld anp

Ruim honderdduizend vijftig-plussers zoeken werk. Benut hun capaciteiten voor de miljoen vacatures die jaarlijks vrijkomen.

Hans de Boerondernemer en econoom en van 2004-2006 voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid

De economie draait slecht, het aantal vacatures slinkt en de werkloosheid loopt op. Vooral de kwetsbare jongeren krijgen dan terecht veel aandacht. Maar is de aanpak van de oplopende werkloosheid onder vijftig-plussers niet nog veel harder nodig? Moet er een Taskforce Ouderenwerkloosheid komen?

Volgens de laatste cijfers van het UWV is de jeugdwerkloosheid nu lager dan bij de crisis van acht jaar geleden, maar onder 50-plussers is de werkloosheid hoger. Jongeren (25 en jonger) en ouderen (50-plussers) tellen beide een dikke 100.000 werkzoekenden. Wel is het werkloosheidspercentage onder jongeren veel hoger, zo'n 12 procent tegen een procent of 7 onder ouderen.

Voor een actie tegen de oplopende ouderenwerkloosheid gelden dezelfde drie voorwaarden als een actie voor jongeren: Je moet het alleen doen als je resultaten kunt boeken, als de actie een investering is in de concurrentiekracht van Nederland, en als je het doet, moet je het goed doen.

De belangrijkste succesfactor van onze Taskforce Jeugdwerkloosheid was dat de hand echt aan de ploeg werd geslagen. Geen rapportenschrijverij maar 'met de poten in de modder'. Dat betekent: per regio of per gemeente worden de werkzoekenden individueel in kaart gebracht en de werkgevers worden individueel of groepsgewijs verleid om hun vacatures aan te bieden voor de doelgroep. Belangrijk is ook dat zo'n Taskforce gedurende een bepaalde periode gecentraliseerde macht heeft. Anders gezegd: als een nieuw kabinet het niet aandurft om de verantwoordelijkheid te nemen voor een actief beleid om ouderen (of jongeren) aan een baan te helpen, begin er dan ook niet aan. Iedere papieren tijger is er een te veel en zorgt voor de zoveelste buts in het burgervertrouwen in de overheid.

Kun je resultaat boeken bij een goede aanpak? Ja, dat kan. Maar het zal in dit economische tij en met de huidige arbeidsmarktcultuur niet gemakkelijk zijn om meer ouderen aan het werk te helpen.

Zelfs tijdens deze economische recessie komen er in Nederland elk jaar nog een kleine miljoen vacatures vrij die vervuld moeten worden. Dat biedt dus kansen. Sommige soorten van vacatures zijn extra kansrijk voor ouderen, omdat ze levenswijsheid en coachende vaardigheid vragen. Waarom kan een door de wol geverfde, meelevende verpleegkundige of leerkracht geen 57 zijn in plaats van 23 jaar? De opgave is deze vacatures heel gericht in kaart te brengen en de oudere werkzoekende erbij te passen - het edele handwerk.

Natuurlijk moet je heel veel doen aan voorlichting naar zowel de werkgevers als de werkzoekende. De arbeidsmarkt moet inderdaad flexibeler, en er moet worden voorkomen dat de oudere op voorhand uit de markt wordt geprijsd, enzovoort. Kortom, de arbeidscultuur rond ouderen moet om.

Voor het effect en voor het draagvlak van deze doelgroepactie zou je die moeten koppelen aan een slim programma van economische stimulering. Onze overheid heeft daarin meer mogelijkheden dan ze nu benut. Als ze bijvoorbeeld stimulerend te werk zou gaan bij starters- en nieuwbouwwoningen, zou ze een enorme impuls kunnen geven aan de werkgelegenheidsgroei, zonder dat het rijksgeld kost. Essentieel is ook bij de huidige verwoestende stagnatie in kredietverlening dat onze enorme pensioenvermogens voor een groter deel in de Nederlandse kapitaalmarkt worden ingezet, uiteraard tegen een fatsoenlijk rendement.

Als jongeren lang aan de kant staan, dan is heel Nederland gevoelig voor het argument dat ze structureel voor de arbeidsmarkt verloren dreigen te gaan. Dat is een belangrijke factor geweest voor het succes van de Taskforce Jeugdwerkloosheid. Oudere werkzoekenden hebben die goodwill niet. Dat is onterecht. Iemand van 53 jaar moet nog tot zijn 67ste productief zijn, nu de pensioenleeftijd is verhoogd. Dat is veertien jaar van productieve arbeid die we hard nodig hebben voor het economisch draagvlak van Nederland. Een goed banenprogramma voor ouderen is dus een investering in de concurrentiekracht van ons land.

Kortom, als je argumenten hebt om iets te doen aan de arbeidsmarktpositie van jongeren, dan gelden die ook voor ouderen. Maar doe het dan wel slim, doe het goed en pas het in in een verantwoord beleid dat de economische groei stimuleert.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden