Banenplan moet economische groei aanzwengelen

Conclusies extra EU-top zijn vooral goede bedoelingen Tsjechië onderschrijft nieuw verdrag niet

Bezuinigen en tegelijk de economie laten groeien. Zo proberen de EU-regeringsleiders de eurocrisis te bestrijden. Ze gaven gisteravond in Brussel steun aan een banenplan en een nieuw verdrag voor de euro. Maar de Tsjechen willen dat verdrag niet tekenen, evenmin als de Britten.

Alle Europese jongeren moeten binnen enkele maanden na hun eindexamen een baan, opleiding of stage aangeboden krijgen. En dat is nog de duidelijkste afspraak die de EU-leiders gisteravond maakten. De conclusies van deze extra top hangen van goede bedoelingen aan elkaar.

Zo willen de regeringsleiders de economie aanzwengelen door EU-fondsen gerichter te gebruiken. De interne markt moet beter, onder meer door invoering van één EU-patent. Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk ruziën helaas over de vestigingsplaats van het patentbureau.

"We moeten zorgen dat we snel extra economische groei lostrekken", zei premier Rutte bij aankomst. "Daar zijn nog ontzettend veel mogelijkheden voor in Europa." Tegelijkertijd moet iedereen bezuinigen. "Maar wel op een intelligente manier, zoals we dat in Nederland doen."

Volgens de Deense premier Helle Thorning-Schmidt, tijdelijk EU-voorzitter, zijn groei en bezuinigingen 'twee kanten van dezelfde medaille'. De Britse premier David Cameron noemde handelsakkoorden en steun voor het midden- en kleinbedrijf als positieve maatregelen.

De Zweedse premier Reinfeldt moest een voorbehoud maken bij het banenplan. In Zweden laat de overheid de arbeidsmarkt grotendeels over aan de sociale partners en het is de vraag of het parlement zich kan scharen achter de afspraken.

De EU-leiders zijn al twee jaar bezig om de eurocrisis te beteugelen, vooral via begrotingsdiscipline. Maar de Europese Commissie hamert al veel langer op de noodzaak van economische groei. De regeringsleiders proberen daar nu vorm aan te geven.

Het nieuwe euroverdrag, dat de begrotingsdiscipline aanscherpt, is vrijwel rond. Vijfentwintig landen tekenen het, want naast Groot-Brittannië doet ook Tsjechië niet mee. Begin maart moeten de regeringsleiders tekenen. Gisteren gaven ze ook hun steun aan het nieuwe noodfonds ESM, dat in juli van start moet gaan.

Over het in financiële nood verkerende Griekenland viel in Brussel geen besluit. Het wachten is op een akkoord tussen de Griekse regering en de banken over een forse afschrijving op de staatsleningen. Dat zou nog enkele dagen duren.

Het Duitse plan om Griekenland onder curatele te stellen van een eurocommissaris, is niet overgenomen. Veel landen verzetten zich tegen zo'n inbreuk op de nationale soevereiniteit. Merkel nam gisteren alweer afstand van het plan.

Staking België veel kleiner dan aangekondigd

Openbaar vervoer was er gisteren nauwelijks in België. Maar van een algehele staking in protest tegen de bezuinigingen die het hele land verlamde, zoals de vakbonden hadden aangekondigd, was geen sprake. Veel leraren werkten, de post werd bijna overal bezorgd. Op de luchthaven Zaventem werden maar enkele vluchten geschrapt. Voor de zekerheid waren de vliegtuigen van de EU-regeringsleiders die in Brussel kwamen vergaderen, naar een militaire luchthaven buiten Brussel gestuurd. Achteraf was dit niet eens nodig geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden