Banenmotor Europa komt traag op gang

Meer Europeanen vonden afgelopen jaar een baan, maar de werkloosheid blijft hoog, meldt Eurostat, het statistische bureau van Europa. De gemiddelde werkloosheid in EU-landen daalde van 11,4 naar 10,4 procent. Spanje is de sterkste daler, Finland de grootste stijger. Jeannine Julen

Nederland: niet juichen

Met een werkloosheidscijfer van 6,9 procent doet Nederland het voor Europese begrippen best aardig. Het aantal banen groeit voor het tweede jaar op rij, in bijna alle sectoren komen er meer vacatures en neemt de werkloosheid af. "Maar er is nog geen reden voor een hoerastemming", waarschuwde Rob Witjes van uitkeringsinstantie UWV vorige week. Vergeleken met 2008, vlak voor de crisis, zitten er nog steeds veel mensen zonder werk thuis op de bank. Vooral de groeiende groep langdurig werkloze 50-plussers baarde Witjes zorgen. Weten zij en jongere werklozen toch aan een baan te komen, dan is die vanwege de flexibele arbeidsmarkt vaak van tijdelijke duur.

Frankrijk: noodtoestand

Op het eerste gezicht doet Frankrijk het niet eens zo heel slecht. De laatste drie maanden daalde de werkgelegenheid er steeds met 0,1 procentpunt per maand. Maar de realiteit is dat het land al jaren in economische malaise verkeert: de jeugdwerkloosheid ligt rond de twintig procent en ook de rest van de bevolking raakt, gezien het hoge werkloosheidscijfer van 10,4 procent, moeizaam aan een baan. President Hollande riep vorige maand zelfs de economische noodtoestand uit. Tegelijkertijd introduceerde hij een veelomvattend banenplan. Slaagt dat niet, dan stapt Hollande op, verzekerde hij het Franse volk.

Griekenland: crisis

Dat Griekenland relatief de meeste werklozen van de Europese Unie telt, mag geen verrassing heten. Een gigantisch begrotingstekort zorgde er afgelopen zomer bijna voor dat het land uit de groep eurolanden werd gezet. Met strenge hervormingen en mogelijk nog strengere bezuinigingen wist premier Tsipras zijn land binnen de eurogroep te houden. Lichtpuntje: de werkloosheid daalde licht vanaf juli tot en met oktober 2015.

Duitsland: kampioen

Duitsland heeft met 4,6 procent niet alleen het laagste werkloosheidscijfer van alle landen binnen de Europese Unie. Het land verbrak gisteren ook zijn eigen laagterecord. Sinds de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990 telde Duitsland niet eerder zo weinig werklozen. Was Duitsland met zijn 5 miljoen werklozen en kwakkelende economie begin deze eeuw het sukkeltje van de klas, hervormingen op de arbeidsmarkt door voormalig bondskanselier Gerhard Schröder keerden het tij. Sinds 2005 daalt de werkloosheid gestaag, groeit de economie en neemt het aantal banen almaar toe.

Spanje: lichtpuntjes

Toegegeven, hun werkloosheidscijfer ligt met 22,1 procent gevaarlijk hoog. Toch hebben de Spanjaarden enige reden tot juichen. Dankzij hervormingen en bezuinigingen groeit de Spaanse economie dit jaar met drie procent. Ook de werkloosheid daalde ten opzichte van december 2014 het hardst: van bijna 24 procent naar 20,8 procent. Maar Spanje is er nog lang niet. Bijna de helft van de jongeren zit nog zonder werk. En als Spanjaarden weer aan de bak gaan, hebben ze vaak parttime banen die relatief weinig salaris opleveren.

Finland: de zieke man

Ooit een van de rijkste landen van de Europese Unie, nu de zieke man van Europa. Met een stijging van 5,5 procent ten opzichte van december 2014 neemt de werkloosheid in Finland het hardst toe. De Finnen kwamen redelijk gemakkelijk de crisis door, maar verkeren nu in de langste recessie sinds die van de jaren negentig. Het land kampt met een ingestorte export naar buurland Rusland, een gekrompen pulp- en papierindustrie, en ook de drastisch afgenomen populariteit van de Nokia-telefoons kostte duizenden banen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden