Banenboekje voor werkloze jongere

AMSTERDAM - Het nieuwste wapen in de strijd tegen de jeugdwerkloosheid wordt het banenboekje. Iedere werkloze tot 23 jaar krijgt dit 'paspoort' waarin staat wat hij kan, wat hij heeft gedaan en wat hij nog moet leren.

Voor alle instanties die meewerken aan de aanpak van de jeugdwerkloosheid zal zo in één oogopslag duidelijk zijn wat er te doen staat. Voorzitter Hans de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid verwacht zo slagvaardiger jongeren aan het werk te krijgen.

De Boer krijgt in zijn pogingen om de snel oplopende werkloosheid onder jongeren in te dammen brede steun van onder meer gemeenten, vakbonden en werkgevers. Ook de uitzendbureaus zijn bereid hun steentje bij te dragen. De Boer legt het idee achter het banenboekje uit: ,,In de eerste kolom van het boekje komt te staan wat de jongere kan, wat zijn opleiding is. Als hij vervolgens tijdelijk bij een werkgever aan de slag gaat om ervaring op te doen, schrijft die zijn bevindingen in de tweede kolom op. Zo van: 'Hij kan wel geweldig timmeren, maar de sociale vaardigheden zijn onvoldoende'. Het Centrum voor Werk en Inkomen kan die jongere dan naar een stoomcursus sturen bij de Regionale Opleidingscentra (roc's). Uiteindelijk kan de jongere naar het uitzendbureau, dat hem dankzij het paspoort direct kan helpen.''

De Boer wil begin maart zijn plan voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid op de rails hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden