Banen weg in Zeeland, Limburg en Drenthe

null Beeld anp
Beeld anp

Drenthe, Zeeland en Limburg zullen komend jaar het meeste last hebben van banenverlies. Economisch onderzoeksbureau Etil uit Maastricht rekende door wat een economische krimp van 0,75 procent, die het Centraal Planbureau (CPB) over 2012 verwacht, betekent voor de provinciale arbeidsmarkt.

In deze drie provincies daalt de werkgelegenheid met meer dan 0,7 procent, terwijl het landelijk gemiddelde 0,6 procent is.

Dip in de bouw
"Drenthe en Zeeland worden getroffen door de bezuinigingen bij de overheid en in het onderwijs", zegt adviseur Bart Paashuis. Ook nadelig voor de werkgelegenheid in Drenthe is de dip in de bouw. "We verwachten daar een banenkrimp van 7 procent."

Voor Limburg is de industrie de banenmotor, en daarin voorziet Etil problemen. Paashuis: "Limburg is erg conjunctuurgevoelig met veel werkgelegenheid in de bouw, de chemie en de energiesector."

Volgens Paashuis beginnen de provincies bezuinigingen te voelen die één á twee jaar geleden bij de overheid zijn doorgevoerd. "De daling van de werkgelegenheid bij de overheid en het onderwijs is in Zeeland 3 procent, tegen landelijk 1,4 procent."

De landelijke werkloosheid zal in 2012 volgens het CPB 6,8 procent bedragen. In Drenthe en Limburg was deze vorig jaar iets meer dan 6 procent; in Zeeland minder dan 4 procent. Groningen blijft de provincie met de hoogste werkloosheid, van een kleine 7 procent in 2011.

45-plussers
In vrijwel alle provincies zal de werkgelegenheid in 2012 volgens Etil afnemen. De werkloosheid groeit ook doordat steeds meer mensen zich op de arbeidsmarkt aanbieden.

Ouderen en vrouwen zoeken volgens Paashuis toch nog een kleine baan. Volgens het CPB stromen bovendien sinds de tweede helft van 2011 opvallend veel studenten de arbeidsmarkt op. "Die krijgen het nu moeilijk", voorziet Paashuis.

"Maar de jeugdwerkloosheid, hoewel hoger dan de structurele werkloosheid, is niet de grootste zorg. Als de economie aantrekt, worden jongeren als eersten aangenomen. Over de 45-plussers moeten we ons meer zorgen maken."

Etil waagt zich nog niet aan verwachtingen voor 2013. "In 2009 maakten we ons op voor grootschalige werkloosheid; dat bleek ten onrechte", zegt Paashuis. "De vraag is nu of de overheid weer met een regeling als de deeltijd-WW komt, of hoeveel buffers het bedrijfsleven nog heeft om mensen in dienst te houden. "

Het CPB voorspelt dat de arbeidsmarkt in 2014 weer zal aantrekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden