Banen weg bij ASR nu vraag naar verzekeringen afneemt

(TROUW)

De belangstelling voor levensverzekeringen neemt af. Verzekeraar ASR merkt dat en past er zijn personeelsbestand op aan. De komende drie jaar verdwijnen er, zegt bestuursvoorziter Jos Baeten, zo'n honderd banen bij het bedrijfsonderdeel dat individuele levensverzekeringen levert.

Bij ASR, ook eigenaar van Ardanta (uitvaartverzekeringen), Europeesche (reisverzekeringen), De Amersfoortse (inkomens- en zorgverzekeringen) en Ditzo (verzekeringen via internet) werken ongeveer 3500 mensen. Bij de individuele levensverzekeringstak zijn dat er nu nog 200. Baeten hoopt de overtollige medewerkers elders binnen ASR te kunnen plaatsen. Bij het bedrijf als geheel liep het personeelsbestand sinds 2011 terug van 4264 naar 3513 medewerkers.

Financieel gezien was 2014 voor ASR een goed jaar, zegt Baeten. De winst steeg van 281 miljoen naar 381 miljoen euro. Als grote eenmalige posten in die jaren niet worden meegerekend, steeg de winst van 418 naar 451 miljoen. ASR profiteerde, zegt Baeten van de zachte winter (weinig vorst- en sneeuwschade) en van kostenbesparingen (minder personeel), maar ook van zijn nieuwe beleid minder risico's te nemen.

ASR boekte ook met zijn beleggingen betere resultaten. Obligaties en bedrijfsleningen zijn goed voor 70 procent van ASR's beleggingsportefeuille. De rest zit in hypotheken (16 procent), vastgoed (9 procent) en aandelen (6 procent). ASR verkocht vorig jaar een deel van zijn staatsobligaties. ASR is sinds oktober 2008, toen Fortis implodeerde, eigendom van de Nederlandse staat.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden