Bandopnamen liegen niet

Een kort weerwoord op hetgeen Herman Verhagen hierboven over mijn artikel in Trouw van 19 januari opmerkt.

MARIANO SLUTZKY

Ik heb hem fragmenten laten horen van de bandopnamen die ik in Costa Rica heb gemaakt. Isaac Mora zegt daarin o.a. duidelijk, dat het secretariaat van de NGO's “met de nagels heeft moeten werken” vanwege geldgebrek. Pas na dit gesprek heeft het secretariaat geldelijke steun uit Nederland ontvangen. Het is een verzinsel dat ik tijdens het stellen van vragen de bandrecorder uit zou hebben gedaan. Waarom zou ik? Ook heb ik fragmenten van het gesprek met sectorspecialist Jan Bauer laten horen, waarin deze de “beloofde zaken die niet waar gemaakt kunnen worden” bekritiseert.

Hivos steunt inderdaad diverse organisaties in Costa Rica, maar in mijn stuk gaat het om het kantoor van Hivos in de hoofdstad San José. En de medewerkster van dat kantoor heeft mij uitvoerig uitgelegd dat zij voorlopig alle aandacht aan andere Middenamerikaanse landen wilde besteden. Wat betreft Paulina Echeverri: de punten van kritiek die zij aanhaalt, zijn dezelfde die ze mij in eerdere interviews voor het blad Internationale samenwerking noemde.

De reactie van mensen in Costa Rica geeft aan, hoe ver de gelijkwaardigheid bij het contact met Nederland te zoeken is: Costaricanen spuien kritiek, maar als de geldgever dat zwart op wit ziet, wordt de schuld bij de journalist gelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden