Bandheidelibel herovert terrein in Nederland

Hoewel libellen momenteel overwinteren als larve of ei, staat de Vereniging Natuurmonumenten op haar website even stil bij enkele opmerkelijke waarnemingen in het afgelopen jaar. Zo ontdekte een Gelderse natuurvorser in 2005 de nooit eerder in de IJsselvallei aangetroffen bandheidelibel.

Deze zeldzame soort leek geheel uit Noordwest-Europa verdwenen, maar herstelt zich sinds 1982 langzaam. Voor het eerst werd de Sympetrum pedemontanum weer aangetroffen in het Kempen-gebied rond Weert en Luyksgestel. Het beestje vestigde zich rond 1997 ook in Overijssel. Later werd dit insect met beschermde status ook waargenomen in Drenthe en Zeeland.

De mannetjes bandheidelibel is gemakkelijk te herkennen aan zijn rode achterlijf en de brede bruine band over diens vier vleugels. Het dier, dat zich laat zien van juli tot begin okober, plant zich voort in beekjes en ander langzaam stromend kalkrijk water in moerassige gebieden met een zonnige ligging. Libellen zijn van oudsher goede indicatoren van de waterkwaliteit.

Natuurmonumenten verwacht dat het aantal bandheidelibellen en andere zeldzame insectensoorten zich in de toekomst zullen uitbreiden of vestigen in de IJsselvallei. Boswachters houden met hun beheer al rekening met deze kleine dieren, bijvoorbeeld door de natuurgebieden gefaseerd te maaien. Dit betekent dat ze de wei- en hooilanden niet in zijn geheel maaien, maar slechts delen ervan. Zo blijft een deel van het gras staan, waardoor insecten kunnen overleven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden