Bandentopman VS laakt Franse slag

'Ze zijn lui en praten alleen maar'

Drie uur werken, een uur pauze en drie uur ouwehoeren. Zo ziet de werkdag van een Franse werknemer eruit volgens Maurice Taylor, chef van de Amerikaanse bandenmultinational Titan. Met zijn pen in vitriool gedoopt, schrijft hij zijn woedende brief aan de Franse regering.

Reden voor de uithaal van de topman is een mislukt avontuur van Titan in Frankrijk. Taylor had zijn oog laten vallen op een noodlijdende vestiging van zijn concurrent Goodyear in de noordelijke stad Amiens. Maar de vakbond CGT, die niets wilde weten van een sanering, lag dwars. Een paar weken geleden gaf Taylor het op.

De Franse minister van industrie Arnaud Montebourg heeft gisteren hard teruggeslagen in een brief aan Titan. Hij noemde de opmerkingen van Taylor 'belachelijk en extreem'. Hij memoreerde en passant en met gepaste trots dat het Amerikaanse Titan twintig keer kleiner is dan de Franse bandenfabrikant Michelin en '35 keer minder winstgevend'.

Taylor is niet meer van plan naar de onderhandelingstafel terug te keren, zoals Parijs hem eerder vroeg. "Vier jaar hebben wij geprobeerd een deel van de werkgelegenheid te redden, maar de bonden en de regering praatten alleen maar", schrijft Taylor. En: "Ik heb de vakbondsmensen recht in hun gezicht gezegd wat ik ervan vond. 'Zo doen we dat in Frankrijk', was hun antwoord."

Conclusie van Taylor: hij zou wel gek zijn om in te gaan op het verzoek weer te komen praten. Titan, gespecialiseerd in tractorbanden, heeft een veel beter idee: "Wij gaan een fabriek in China kopen, de werknemers daar minder dan een euro per uur betalen en de Franse markt overspoelen met die banden."

In zijn reactie laat de Franse minister weten dat hij de controle van de Franse douane zal laten opvoeren bij de autobanden die Titan Frankrijk wil invoeren. Zo lijkt een kleine handelsoorlog geboren.

De actie van Taylor heeft vooral Franse verbazing en verontwaardiging veroorzaakt en zelfs eenheid gecreëerd waar je die niet zou verwachten. De communisten veroordeelden 'de Amerikaanse provocatie' zij aan zij met het ultrarechtse nationalistische Front National. De leider van vakbond CGT in Amiens, Mickaël Wamen, noemde de brief het werk van een gek die 'in het gesticht thuishoort'.

Maar er wordt ook gewezen op de harde kern van waarheid in deze brief. Wamen speelde met zijn vakbond CGT een dubieuze rol in Amiens, waardoor nu zo goed als zeker 1200 arbeidsplaatsen verdwijnen. Ook ligt nu levensgroot de vraag op tafel in hoeverre de orthodoxe Franse vakbonden het buitenlandse investeringsklimaat in Frankrijk ernstig schaden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden