recept

Bananen, ijskoud, vooraf of toe

Bananen Beeld ThinkStock
BananenBeeld ThinkStock

Hartig bananenijs vooraf. Met zoveel zon zijn dit uitgelezen dagen om dat eens te proberen. Pel de bananen, breek ze in 3 of 4 stukken en leg ze uiterlijk de avond tevoren in de vriezer.

Voor vier personen

Voorafje:
• 4 bananen
 1,5-2 dl kokosmelk
• 4 eetlepels Surinaamse pindakaas (of zelfgemaakte pindasaus).

Voor de pindasaus: 
• 175 g 'gewone' pindakaas
• 2 theelepels sambal oelek 
• 1 eetlepel zoete ketjap 
• 2 eetlepels azijn
• zout naar smaak.

Voor het bananenijstoetje met chocola en hazelnootcrumble: 
• 4 (zeer rijpe) bananen 
• 100 g suiker
• 2,5 dl melk
• 1,5 dl slagroom
• 80 g chocoladechips.

Voor de crumble: 
• 30 g bloem 
• 30 g bruine basterdsuiker
• 30 g koude boter in stukjes
• 40 g gemalen hazelnoten.

Recept:

Verdun de Surinaamse pindakaas met een klein beetje water tot een dikke saus. Of meng de 'gewone' pindakaas met sambal, ketjap, azijn en zout, en zoveel eetlepels water als nodig is om een saus met de gewenste dikte te krijgen.

Haal de stukken banaan een klein kwartiertje voordat u het ijs wilt consumeren uit de vriezer, spoel ze kort af onder de koude kraan om ze van de ijskristallen aan de buitenkant te ontdoen en leg ze in de kom van de keukenmachine. Laat ze 5-7 minuten een beetje 'bijkomen'.

Hak ze fijn en giet er, terwijl de machine draait, niet meer kokosmelk bij dan nodig is om de consistentie van softijs te krijgen.

Doe het ijs over in schaaltjes, schep er de pindasaus over en serveer het direct.

Suggestie van een komkommeraddict: eet dit ijs niet met een lepeltje, maar met in dikke repen gesneden (ongeschilde, gewassen, biologische) komkommer.

Heeft u toch maar liever zoet bananenijs als toetje?

Pel voor het ijs de bananen (hoe rijper ze zijn hoe zoeter het ijs wordt), snijd ze in stukken en mix ze in de keukenmachine met de suiker, de melk en de room tot een homogeen mengsel. Meng er de chocoladechips door.

Giet het mengsel in vormpjes en zet ze minimaal 2 uur in de vriezer.

Verhit de oven tot 180°C. Meng met uw vingertoppen de gemalen hazelnoten met de bloem, de suiker en de boter tot het mengsel de consistentie heeft van vochtig zand. Spreid het uit op een met bakpapier beklede bakplaat en zet het 15 tot 20 minuten in de oven. Laat de crumble afkoelen.

Los het ijs op bordjes en strooi er de hazelnootcrumble over.

Een lekkere dot slagroom erbij kan natuurlijk altijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden