Reportage

Ban Ki-moon viert in Groningen een klimaatfeest met een wrang bijsmaakje

Ban Ki-moon, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, krijgt van de Rijksuniversiteit Groningen een eredoctoraat.Beeld ANP

Ban Ki-moon (74) glundert. Hij krijgt een certificaat in handen gedrukt. Het papier is zo groot dat hij het met gespreide armen moet aanpakken. Het is een eredoctoraat, van de Rijksuniversiteit Groningen, als beloning voor zijn succesvolle werk tegen klimaatverandering. ­

Zeker in zijn vorige functie, als ­VN-topman, waarin hij wereldleiders van alle landen ter wereld klaarstoomde om het Parijs-akkoord te tekenen. En hij is het brein achter zeventien wereldwijd omarmde duurzaamheidsdoelen.

“Een man met charisma en wijsheid”, zo roemt rector magnificus ­Elmer Sterken hem. De uitreiking van het eredoctoraat in de Groningse Martinikerk is feestelijk. Genodigden maken selfies met Ban op de achtergrond. Een zangeres zingt het opzwepende ‘Freedom’ van George Michael. Er zijn toespraken met grapjes. Er is applaus op applaus. “We moeten verduurzamen”, zegt Ban. “Wij zijn de laatste generatie die kan zorgen dat klimaatverandering niet verder uit de hand loopt. Want er is al klimaatveran­dering, in de hele wereld.”

Kenniscentrum

Dat droogte, orkanen en stort­regens nu al om zich heen slaan, is de belangrijkste reden dat de diplomaat en politicus naar Nederland kwam. Ban Ki-moon trad officieel aan als baas van een nieuw klimaatcentrum, dat in Rotterdam en Groningen zetelt: het ‘Global Center on Adaptation’, heet het. Dit moet hét wereldwijde kenniscentrum worden dat oplossingen levert voor de problemen die al spelen door opwarming. “Het zijn de armste mensen, die het minst vervuilen, die het zwaarst getroffen worden”, zegt burgemeester Peter den Oudsten. Ook hij bejubelt Bans inzet.

Dat klimaatverandering al zo tastbaar is, dat beschermen en aanpassen noodzakelijk zijn, geeft de vreugde een wrange bijsmaak. “Hoe zijn we zover gekomen”, zegt DSM-directeur Feike Sijbesma, die ook aan­wezig is bij de ceremonie. Mensen erkennen ­klimaatverandering wel, denkt hij, maar treuzelen nog.

Jongeren

Rond het middaguur springt de beroemde Zuid-Koreaan in de taxi. Ban Ki-moon rept zich naar de  Energy Academy van de universiteit, net buiten de stad, waar het klimaatcentrum zit. Hier treft hij een zaal vol jongeren. Daar keek hij naar uit, zegt Ban. In de Martinikerk, en bij zijn bezoek aan politici en bedrijven, dinsdag in Den Haag, sprak hij vooral met volwassenen over het klimaat. Het is de jeugd die de belangrijkste rol speelt, zegt hij. “Je hoort vaak: jongeren zijn de leiders van de toekomst. Dat zijn ze nu vaak al.” Jongeren zijn mondig genoeg om bedrijven, bestuurders en politici te manen tot duurzaamheid, zegt hij.

De jongeren mogen Ban nog even aan de tand voelen. “Nu gaat blijken of ik het eredoctoraat mag houden”, grapt hij. Een student wil weten: wat kan je in het alledaagse doen? Maak elke keuze bewust, tipt de ­diplomaat. Gaat het Parijs-­akkoord mislukken zonder Trump, vraagt een andere student. Ban was ‘boos en gefrustreerd’, toen Trump afhaakte, zegt hij. De rest van de wereld gaat door, uiteindelijk haken de VS wel weer aan, denkt hij. Bedrijven, ook in de financiële sector, ontdekken dat groen investeren ook voor hen lucratief kan zijn. 

Lees ook: Wereld nadert keuze: CO2-uitstoot snel omlaag, of meer klimaatklappen incasseren

Zijn leiders zo wakker geschud dat ze de opwarming samen een halt toeroepen? Of is dat ijdele hoop, en draait het erop uit dat de wereld zich schrap moet zetten voor zeespiegelstijging, droogte en noodweer? Die vraagt dringt zich op, meer dan ooit, na het alarmerende IPCC-rapport. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden