Bambi-Berend houdt van paarden

| Gouden Boekje | Reportage Een hert dat denkt dat het een paard is: het klinkt als een fabeltje, maar in het recreatiegebied Spaarnwoude, bij Haarlem is het werkelijkheid.

RIANNE OOSTEROM

Ongeveer een maand geleden verscheen het paardenhertje van Spaarnwoude voor het eerst, vertelt ruiter Hennie Zwanenburg (56). Schrikachtig vergezelde het damhert haar paard Marcel en collega-paarden Sepp en Bram, die gerieflijk aan het grazen waren op een groenstrook pal naast de A22 bij Haarlem. Het hert drentelde een paar uur rond en vertrok weer.

Het dier kwam iedere dag terug naar het grasveld in recreatiegebied Spaarnwoude. Inmiddels wijkt het al weken niet van de zijde van de paarden. "Hij hobbelt gerust anderhalf uur achter Marcel aan, als mijn dochter een rit gaat maken. In de wei trekt hij vooral naar Sepp toe. Alleen op Bram heeft hij het niet zo, misschien omdat die zo ontzettend groot en wit is", vertelt Zwanenburg.

Het hert - dat inmiddels de naam Bambi-Berend draagt - ligt vredig in de wei aan de voeten van de paarden. Op de A22 zoeven auto's langs, fietsers remmen af en wijzen naar het beest. Bambi-Berend denkt dat hij een paard is, zoveel is duidelijk als je hem een tijdje observeert. Als Marcel galoppeert, improviseert hij een vergelijkbaar huppeltje. Als Sepp een graspol verorbert, doet hij dat ook.

undefined

Afgeschoten

Zo vredig als dit hele tafereel lijkt, zo somber ziet de toekomst van het verwarde hert eruit. Waarschijnlijk komt het dier uit de Kennemerduinen aan de andere kant van de snelweg, zegt Zwanenburg. Daar krioelt het van het wild, tot ergernis van grondeigenaren. De Haarlemse rechtbank oordeelde vorige week dat omwille van de overlast duizenden gezonde herten mogen worden afgeschoten.

Bambi-Berend is dus net op tijd gevlucht. Maar volgens de Dierenbescherming, die de rechtszaak aanspande, is er geen redden aan voor hem. "Omdat mensen niet zomaar wilde dieren mogen opvangen, zien wij geen andere oplossing dan het hert terug de duinen in te sturen, als de paarden op stal gaan", zegt woordvoerder Dick Nagtegaal. "Het is cru, maar dat is het voor alle damherten die worden afgeslacht."

Zwanenburg zucht. "Als Bambi-Berend terug naar de duinen moet, wordt dat sowieso zijn eind. Hij is afgelopen maand zo mak geworden dat hij zelfs naar mensen toekomt, waarschijnlijk ook naar jagers. Wij proberen opvang voor hem te vinden in een hertenpark in de buurt. Iedereen vindt hem namelijk zo leuk!"

Het paardenhert van Spaarnwoude is sinds een bericht in de IJmuider Courant een regionale attractie geworden. Zo kan Erik Parson (54) zijn ogen niet geloven. In zijn groene wielrennersoutfit staart hij het hert van enige meters afstand aan. "Schitterend! Een hert dat uit de kast komt als paard! Waarom kan-ie niet een plekje in de stal krijgen als de paarden naar binnen moeten? Hij heeft zijn vrienden gevonden."

Daar denken de mensen op paardenhoeve Westenbroek, waar Sepp, Bram en Marcel staan, anders over. Er zitten wat ruiters op klapstoelen vlakbij de paardenbak. Marjolein van Woensel (41): "Wat moet zo'n hert nou in een stal? Hij kan het beste terug naar zijn eigen soort, vind ik." Cas Tillema (49) lacht. "Ik heb anders wel zin in een herteboutje."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden