Bamako stroomt vol met militairen

Op de luchthaven van de Malinese hoofdstad arriveren troepen uit Frankrijk en Afrikaanse landen

REPORTAGE | ILONA EVELEENS | BAMAKO

Soepel raken de 24 wielen van het reusachtige Antonov-transportvliegtuig het asfalt van de landingsbaan. Uit gebouwen en auto's op het vliegveld Senou, bij de Malinese hoofdstad Bamako, komen Franse militairen tevoorschijn. Zodra de neus van de Antonov is geopend, worden een Puma-helikopter, een militair voertuig en ander materieel uitgeladen.

"We hebben inmiddels duizend ton aan militair materieel ontvangen. Een deel blijft hier en de rest wordt ingezet op het strijdtoneel", legt kolonel Laurent van het Franse leger uit. Een week geleden begon Frankrijk aan een offensief om het gedemoraliseerde en slecht uitgeruste Malinese leger te helpen de opmars te stoppen van moslim-extremisten die het noorden van het land in handen hebben.

De Oekraïense piloot van de Antonov is duidelijk trots op zijn toestel. "Ze is groot en mooi. Ik breng per keer 400 ton vanuit een militair vliegveld in de Pyreneeën. Daar kunnen de Canadezen niet aan tippen" zegt hij wijzend op het militaire C17-transporttoestel van de Canadese luchtmacht, dat klein oogt naast de Antonov.

De hoeveelheid materieel op het vliegveld lijkt te duiden op de voorbereiding van een grootschalige en langdurige oorlog. De Franse luchtmacht voert aanvallen uit vanaf bases in het buurland Tsjaad en Zuid-Frankrijk. Ook zijn er Franse troepen aan de grond aanwezig. In Diabaley, 350 kilometer ten noorden van Bamako, leveren Fransen en Malinezen straatgevechten met de extremisten die flink weerstand bieden. Ook naar het stadje Banamba, nog geen 150 kilometer van Bamako, zijn honderd Malinese militairen gestuurd omdat rebellen er naartoe op weg zouden zijn.

"Ik denk niet dat het snel over is. Het is woestijngebied en moeilijk terrein. Bovendien is het altijd lastig oorlog voeren tegen en guerrillaleger", merkt een Franse militair op. Hij is net terug uit Afghanistan. "De omstandigheden lijken wel op elkaar, alleen is deze ingreep van het Franse leger populairder bij het publiek in Frankrijk."

De Franse militairen, nu met 1400 man, hameren erop dat zij de militaire zaken niet overnemen van de Malinezen. "Wij strijden zij aan zij", luidt het motto. Maar op het vliegveld zijn de Fransen de baas. Malinese militairen volgen de activiteiten van een afstandje. Hun materieel staat in een afgelegen hoek van het vliegveld onder afdakjes weg te rotten tussen metershoog gras.

Een contingent Nigeriaanse militairen kwam gisteren in Bamako aan. Het is de eerste groep van een regionale troepenmacht die eveneens het Malinese leger komt helpen. Belangrijk is de recente toezegging van Tsjaad om 2000 militairen te sturen. Voor hen is het woestijnachtige noorden van Mali bekend terrein omdat ze in eigen land eenzelfde soort omgeving hebben.

In Bamako is weinig te merken van de oorlog. Duizenden brommerrijders zigzaggen tussen auto's door. "Ik ben blij met het Franse leger hier. Ze zijn onze reddende engelen", zegt Ibrahim die op een hoek van een straat opwaardeerkaarten voor mobieltjes verkoopt.

De verkoper van voetbalshirts knikt instemmend en roept boos: "Waarom gaan die islamitische extremisten niet proberen een land als Amerika of Frankrijk te bezetten? Nee, ze kiezen een arm land zonder middelen uit. We zullen ze mores leren!"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden