Baltsoefeningen voor Kiev

songfestival | Eurovisie-kandidaten snuffelen aan elkaar en de pers in het Amsterdamse Vondelpark, een maand voor het in Oekraïne echt om de punten gaat.

Ze zoeken de camera, trekken hun glimlach nog even extra breed, flirtend met de fotografen. Voor 35 (van de 43) Songfestivaldeelnemers begon deze zaterdag in Amsterdam het Eurovisie-circus.


Het Eurovision in Concert - 's avonds de liedjes in een uitverkochte Melkweg, 's middags een heus rode lopermoment in het Vondelpark - is inmiddels van fan-evenement uitgegroeid tot de officieuze preparty voor het Eurovisie Songfestival, dat over een maand in Kiev plaatsvindt. De artiesten ontmoeten voor het eerst hun concurrentie, en, ook niet onbelangrijk, alle gretige Eurovisie-journalisten.


Na een welkomstwoord van demissionair minister Ploumen ('ik blijf altijd thuis voor het Eurovisie') begon de paringsdans tussen de artiesten en minstens honderd aanwezige journalisten uit heel Europa. Veel van de gestileerde songfestivalartiesten zijn bekwaam in die balts, anderen wat minder.


Zo kan de Oekraïense rockband O. Torvald maar moeilijk uitleggen waarom ze zijn gekozen hun land te vertegenwoordigen op hun thuiswedstrijd. Dat het land onlangs een inreisverbod voor de Russische kandidaat instelde, aangezien ze ooit illegaal de Oekraïense grens met de Krim overstak, noemt rocker Yevhen Halych (zonnebril, leren jack) 'ongelukkig', maar, 'iedereen moet onze wetten respecteren'. "Wat dat betreft zijn we een patriottische band" zegt de frontman van O.Torvald - gezien de karige aandacht van journalisten geen favoriet om de titel te prolongeren.


Wel vol in de aandacht: Neerlands hoop in songfestivaldagen, Og3ne, de zingende zusjes Lisa, Amy en Shelley Vol. Moeiteloos kletsen ze zich een weg door een stuk of twintig perspraatjes. Ze maken zich absoluut niet druk om de mening van de bookmakers, die twijfelen of Nederland de finale wel zal halen. "We laten niks aan het toeval over", zegt Amy. "We willen Nederland trots maken", zegt Shelly. "We blijven gewoon dicht bij onszelf", vult Lisa aan.


Vandaar dat persoonlijke lied 'Lights & Shadows', over hun moeder die al zeven jaar lijdt aan botkanker. "Wanneer iemand in de familie ziek is, dan is iedereen ziek", zegt Shelley.


"We willen iedereen in een vergelijkbare situatie een hart onder de riem steken. Als je zo'n groot podium hebt kun je maar beter wat te vertellen hebben", zegt Lisa. Dus nee, het is niet pijnlijk telkens weer over hun zieke moeder te praten. Dat was een bewuste keuze, ze hebben hun liedschrijvers gevraagd iets te maken dat 'bij henzelf ligt'. Daarom moet het nummer het Songfestival kunnen winnen, zeggen ze alledrie vol overtuiging. Ze gaan er in ieder geval van genieten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden