Ballonnetje lachgas doet het goed onder scholieren

Genotmiddelen | Scholieren zien lachgas niet als drugs, maar als een onschuldig middel. Het gebruik ervan neemt toe.

VAN ONZE VERSLAGGEVERS

Jongeren drinken en roken steeds minder, maar inhaleren opvallend vaak lachgas. Een fors aantal 12- tot 16-jarigen heeft ooit (8 procent) of in de afgelopen maand (2 procent) een 'ballonnetje' gebruikt.

In het ziekenhuis worden kinderen er nog wel kortstondig mee in een roes gebracht. Met een (navulbare) slagroomspuit en een ballon kan het ook thuis. Ampullen met lachgas zijn vrij verkrijgbaar. Een ballonnetje leegzuigen leidt tot een korte roes: een beetje als een lacherige, lichte dronkenschap, met tintelingen. "Normaal space je een minuutje en gaat je zicht golven", weet Thomas (18). Hij zit samen met zijn broer Benji (16) op een bankje in de zon, aan een joint. Benji heeft nog nooit lachgas gebruikt, zijn oudere broer een keer. "Maar ik merkte er niet zoveel van", bekent hij.

De jongens zitten op het Fons Vitae Lyceum in Amsterdam. "Daar wordt regelmatig gebruikt, vooral door eerste-, tweede- en derdeklassers", zegt Benji. "Dat is de laatste tijd flink toegenomen en gebeurt vooral op festivals en huisfeesten." Hij heeft wel eens gezien dat iemand die te veel had gebruikt, buiten bewustzijn raakte.

Het Trimbosinstituut, dat onderzoek deed onder 2090 basis- en 6714 middelbare scholieren, vindt het een goed teken dat minder zware middelen het beter doen dan cocaïne, paddo's en xtc (rond de 2 procent). De shisha-pen, een miniwaterpijp met zoete smaakjes, en de e-sigaret zijn populairder dan het gewone roken (34 tegenover 23 procent). Voor het eerst is gevraagd naar gebruik van de elektronische sigaret, waterpijp en lachgas.

Toch wil Trimbos alert blijven. Hoe ouder de jongeren zijn, hoe meer lachgas ze innemen. Van de zestienjarige jongens op havo en vwo heeft 16 procent ervaring met lachgas, bij jongens van zestien tot achttien is dit 25 procent. Scholieren zien het als een onschuldig middel. "Het is ook nauwelijks verslavend", zegt onderzoeker Saskia van Dorsselaer. "Bij veelvuldig gebruik treedt een tekort aan vitamine B12 op. Je krijgt tijdens het gebruik van lachgas ook te weinig zuurstof binnen. Wat dat op lange termijn met je hersenen doet weten we niet."

Het kan leiden tot concentratiestoornissen, weten Thomas en Benji. Hun vader is gepensioneerd anesthesioloog bij het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Thomas: "Veel mensen onderschatten de ballonnen denk ik."

De jongen vindt dat scholieren te makkelijk aan de drijfgassen kunnen komen. "Er zou een leeftijdscontrole op moeten, net als bij de verkoop van alcohol."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden