Ballonnen oplaten en mijnen leggen

Stipt om vijf uur op 1 februari ging het loket dicht. Ambtenaren! Vóór die tijd moesten de aanvragen voor het Kunstenplan 2013-2016 op het ministerie zijn. Daar worden ze gecontroleerd en doorgestuurd naar de Raad voor Cultuur, die de staatssecretaris erover moet gaan adviseren. Geen wonder dat men op sommige plekken in het veld alvast wat ballonnen opliet en wat mijnen legde.

Het Residentie Orkest kwam met een nieuw verdienplan waarin wordt uitgegaan van een afname in subsidie van twintig procent en oplopende eigen inkomsten van veertig procent. Een flexibeler inrichting van het orkestbedrijf moet daar voor gaan zorgen.

Ronduit verbijsterend - een vreemd konijn uit een nog vreemdere hoge hoed - was het plan dat het Nederlands Symfonie Orkest samen met het Combattimento Consort indiende. Jan Willem de Vriend is leider van beide ensembles. Onder de naam Opera Aurora gaan ze de concurrentie aan met de zwaar geplaagde Nationale Reisopera om de voor opera in het oosten gereserveerde 3,5 miljoen binnen te slepen. Dit alles om meer eigen artistieke vrijheid, dus de mogelijkheid om zelf operatitels te kunnen kiezen en niet te gaan zitten wachten tot de Reisopera met een voorstel komt. Pijnlijk dat het NSO en De Vriend juist deze week bij de Reisopera begonnen aan de voorbereidingen voor 'Le nozze di Figaro' - zonder slaande ruzie première op 24 maart.

Heel anders ging het in Haarlem. Afgelopen week kwam daar dankzij de bezuinigingen een einde aan bijna 200 jaar orkesttraditie. In de pauze van dat allerlaatste orkestrale concert van Holland Symfonia in de Philharmonie hoorde ik een bestuurder gedecideerd tegen een beduusde bezoekster zeggen: "Nee, hier in deze zaal, in deze vorm niet meer; dat is voorgoed voorbij". Ik kon de uitdrukking op het gezicht van de mevrouw niet zien, maar die sprak waarschijnlijk boekdelen - zij zelf zei in elk geval niets meer.

Voorafgaand aan het laatste Haarlemse concert presenteerde het orkest van Haarlem, Alkmaar, Hoorn en Leiden de documentaire 'Tien'. De film, gemaakt door Arthur van Ooyen, geeft een overzicht van twee lustra Holland Symfonia, in 2002 ontstaan uit een door de overheid gedwongen fusie tussen het Noordhollands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Balletorkest. De film is wat wijdlopig en eenzijdig (te zien via www.hollandsymfonia.com) maar laat wel een groot gevoel van 'jammer' achter.

Het orkest probeert nu naast zijn dansbegeleidingstaak een educatiepoot overeind te houden. Een werknaam hebben ze ook al: Educatieorkest Holland. Benieuwd hoeveel ballonnen er in Den Haag worden doorgeprikt en hoeveel mijnen er onschadelijk worden gemaakt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden