Balletorkest: 'Te weinig geld voor nieuw orkest'

AMSTERDAM - Het Nederlands Balletorkest vindt dat het van staatssecretaris Van der Ploeg (PvdA, cultuur) onvoldoende geld krijgt om een nieuw orkest op te zetten.

Van onze kunstredactie

Vorige week stemde Van der Ploeg in met het voorstel om het Noordhollands Philharmonisch Orkest grotendeels op te laten gaan in het Nederlands Balletorkest. Dit vernieuwde orkest zal behalve ballet- en operabegeleiding ook de oude taken van het Noordhollands Philharmonisch Orkest op zich moeten nemen, zoals symfonische concerten in Haarlem en educatieve en andere bijzondere projecten in het hele land.

Maar de nieuwe organisatie krijgt minder geld dan de twee oude orkesten bij elkaar. Daarom vreest het Nederlands Balletorkest dat het niet alle taken kan uitoefenen en tegelijkertijd de kwaliteit kan handhaven.

Desondanks is het orkest bereid een begin te maken met de fusie en de collega's van het Noordhollands Philharmonisch Orkest welkom te heten.

Het nieuwe orkest zal onder een nieuwe naam gehuisvest worden in Haarlem, de oude standplaats van het Noordhollands.

Maurits Haenen, tot voor kort de adjunct-directeur van het Nederlands Balletorkest, zal per 1 juni Rob Tijsen opvolgen als directeur. Tijsen gaat met de Vut. De nieuwe adjunct-directeur is Hein Glaubitz. Hij is afkomstig van de KLM.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden