Opinie

Ballet van de stervende non

Hoe maak je van een nonnenhabijt een burka? In de musical 'Nonsens' weten ze daar wel raad mee. Marjolein Keuning alias Zuster Roberta Anna hangt de zijflap van haar nonnenkap voor haar neus en voilà: 'Osama-non-laden'.

'Oeh' en 'Ah', klonk het na deze demonstratie van habijthumor tijdens de première door de zaal. Het was dan ook de meest gewaagde grap van de avond. De rest van de humor was meer van het niveau: 'Waar vind je in de bibliotheek het Oude Testament? Bij de non-fictie.'

Het is lachen met de Heer, verklaren de vijf nonnen van 'Nonsens' aan het begin van hun voorstelling. Het is maar net wat je daar onder verstaat. De vijf hebben een giftige vissoep overleefd. Tweeënvijftig nonnen kwamen na het eten van dit hemelse brouwsel direct in de hemel. Na achtenveertig begrafenissen was het geld op, waardoor vier zusters in de kloostervrieskist zijn beland. De overgebleven zusters hebben nu onder leiding van hun jolige Moeder Overste (beurtelings gespeeld door Gerrie van der Klei en Nelly Frijda) een benefietavond georganiseerd waarmee ze geld voor de laatste vier begrafenissen willen vergaren.

En deze benefietvoorstelling is wat het publiek van 'Nonsens' voorgeschoteld krijgt. Bijna alle zusters blijken heimelijk gedroomd te hebben van een of andere theatercarrière en dus leven ze zich als in een schoolrevue uit als stervende non (zwaan), country-zangeres en quizmaster. En er is zelfs een buikspreekact met een nonnenpop die ondeugende grapjes maakt over het celibaat. De grapjes zijn expres flauw, want ze zijn maar nonnen en dus amateurs op het toneel, verklaren ze. Maar ja, door die verklaring worden de grapjes voor het publiek niet ineens leuker. De actrices hebben onderling duidelijk lol, ze doen ook hard hun best, maar het verhaal leidt nergens toe.

Hadden ze maar wat vaker gezongen. Want dat kunnen met name Annick Boer (zuster Amnesia) en Anne-Marie Jung (zuster Huberta) geweldig. Hun sterke stemmen met zowel glasheldere hoge uithalen als zwoele warmte, en het swingende gospelnummer van Anne-Marie Jung als uitsmijter, maakten dat de toeschouwers toch wat los kwamen.

Blijft de vraag wat een publiek ten tijde van heftige discussies over islamitische hoofddoekjes moet met een oppervlakkig verhaal over vijf hup sende katholieke nonnen. De met uitsterven bedreigde non in herinnering houden? Een dwaas dolkomisch avondje uit om te ontspannen in deze duistere tijden, zoals het programmaboekje suggereert? Maar echt hilarisch is het niet. In 1987 toerde 'Nonsens' ook al door Nederland. Ook met Nelly Frijda als Moeder Overste, ook als oppervlakkige nonsensvoorstelling. In 2003 stroomt het publiek toch weer massaal toe. Volgens de 'Nonsens'-internetsite zijn al veel voorstellingen uitverkocht. Maar veel voegt 'Nonsens' niet toe aan het huidige theateraanbod. Ach, celibaat het niet, dan schaadt het niet, om in nonsenstermen te spreken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden