’Ballenprestatie’ van Ritsma op ’ballentoernooi’

Meermalen heeft Rintje Ritsma het NK allround betiteld als ’ballentoernooi’. Dat was in de tijd dat hij nog één van de meest complete schaatsers ter wereld was. Viermaal werd de Fries wereldkampioen op de klassieke vierkamp, hij won zes Europese toernooien. Maar zijn zeventien starts op de NK leverden slechts twee nationale titels op.

Internationale successen liggen ver achter hem, en dat is gezien zijn 37 levensjaren niet verwonderlijk. In 2001 won hij onder zomerse omstandigheden in Boedapest zijn vierde wereldtitel. Daarna bleef hij met zijn ongebreidelde optimisme succes nastreven dat onbereikbaar was. Tegen beter weten in blijft hij daarin volharden. Voor afgelopen weekeinde zag hij zoveel schaatsers afzeggen, dat hij bij de NK een plaats bij de beste vier, en dus kwalificatie voor het EK, mogelijk achtte.

Waarop hij dat optimisme baseerde, wist zelfs zijn trainer Jillert Anema niet. Ritsma besteedde de zomer aan nevenactiviteiten als zeilen, surfen en autosport. Door lichamelijke klachten kwam hij deze winter weinig aan training toe en reed hij nauwelijks een wedstrijd.

De verwachtingen waren binnen zijn nog altijd omvangrijke supportersschare zeer uiteenlopend, toen Rintje Ritsma het ijs van het Groningse complex Kardinge opstapte. Er waren er die hoopten op een wonder, anderen hielden hun hart vast voor een vernedering.

Het werd een ’ballenprestatie’. 19de op de 500 meter; 15de op de vijf kilometer en 22ste op de 1500 meter. En dat allemaal in een stramme, stroeve stijl. Bruut geweld in plaats van techniek, de pijn in de rug verbijtend.

Op zijn website verscheen dit jaar voor het eerst een teken dat erop wees dat het einde als schaatser nabij is. „Mijn sportieve carrière is nog in volle gang, maar toch zal dit seizoen wellicht mijn laatste als actieve schaatser zijn.”

Die bevestiging werd voor de zoveelste maal door de media gezocht toen Ritsma in Groningen van het ijs kwam. Maar zoals altijd kwamen de voor hem zelf verlossende woorden niet over zijn lippen. Reageerde Ritsma in het verleden grimmig op vragen over ’stoppen’, daar was hij dit keer blijmoediger en reëler. Plaatsing voor een NK zal in de toekomst moeilijk worden, maar dat hij het zal proberen wilde hij niet uitsluiten.

Er is natuurlijk niets op tegen, een sporter die na zijn groei ook de aftakeling wil ondergaan. Maar zijn supporters willen niet worden geconfronteerd met de vergankelijkheid.

Jillert Anema behoort niet tot die categorie. In de Volkskrant zei hij vorige week: „Rintje is altijd geprezen voor zijn doorzettingsvermogen. Nu zet hij door en zegt iedereen: houd toch op. Het vermogen niet op te geven, heeft hem ook al die prijzen gebracht. Ik vind dat je beter spijt kan hebben van iets dat je gedaan hebt, dan van iets dat je niet hebt gedaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden