Balkenende

Aan de hand van het begrip subsidiemaatschappij wil ik duidelijk maken waarom CDA-leider Balkenende ongelijk heeft als hij vindt dat het maatschappelijk middenveld het beste bij machte is om de samenleving te 'sturen', in plaats van de overheid ('De blinde vlek van Paars', Podium, 10 maart).

Sinds het ontstaan van de verzorgingsstaat heeft de overheid op aandrang van actie- en andere pressiegroepen een groot aantal nieuwe voorzieningen laten ontstaan, die ik zal samenvatten onder de noemer subsidiemaatschappij. Ik noem een praktisch voorbeeld. Iedereen kent bijvoorbeeld de rechtswinkels, maar er bestaat een breed spectrum aan welzijnsorganisaties.

Als Balkenende verder constateert dat deze instellingen door deze ontwikkelingen afhankelijk worden van de overheid en tevens dat de publieke subsidiestroom een grond voor de overheid bood om ook regels te stellen, dan worden de feiten hier op de kop gezet. Waarom?

Het is toch niet meer dan logisch dat deze instellingen in ruil voor het ontvangen van subsidiegelden omgekeerd verantwoording afleggen voor het gebruik van deze financiële middelen aan diezelfde overheid? Als je gebruik maakt van publieke middelen dan hoor je daar verantwoording over af te leggen of je maakt er geen gebruik van. De blinde vlek van Paars bestaat dus niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden