'Balkenende wordt nooit concreet'

Het katholieke Noord-Brabant stemde traditioneel CDA, Groningse arbeiders PvdA. Bij vorige verkiezingen werden al bressen geslagen in deze traditionele bolwerken. Hoe vast kunnen de middenpartijen nog op hun achterban rekenen? En is Almere het nieuwe PVV-bolwerk? Trouw peilde de stemming in Almere, Someren en Hoogezand-Sappemeer.

De 71-jarige Tiny Groels zit op een zonnig terrasje in het Noord-Brabantse Someren. Ze nipt aan haar glas witte wijn en zegt: „Ik ga CDA stemmen. Dat heb ik altijd gedaan. Balkenende heeft er toch het beste van gemaakt. Er is de laatste tijd veel kritiek op het CDA, maar Balkenende heeft het niet gemakkelijk gehad met die recessie. We waren altijd gewend dat het alleen maar omhoog ging.”

CDA-stemmers als Groels blijven hun partij trouw. Het CDA was in Someren, net als in de rest van Noord-Brabant, altijd populair. In 2006 gaf bijna de helft van de Somerse kiezers zijn stem aan de christen-democraten. Maar nu zeggen veel kiezers op de terrasjes en in de winkelstraten van het centrum van Someren dat ze zijn uitgekeken op CDA-leider Jan Peter Balkenende.

Hoewel veel voormalige CDA-stemmers in de 18.000 inwoners tellende Brabantse gemeente hoog opgeven van de stabiliteit van het CDA, knaagt er toch iets.

De 50-jarige verkoopster Tonnie Bennenbroek moppert: „Balkenende heeft goede ideeën, maar hij wordt nooit concreet.” Hij krijgt wellicht weer haar stem, maar de ChristenUnie is ook een optie. En ze is gecharmeerd van Geert Wilders. De PVV-leider mag dan ’te grof’ zijn, hij heeft wel gelijk: „Nederlanders moeten zichzelf kunnen blijven in hun eigen land. De zorg mag niet lijden onder de kosten van de islam. Onze ouders moeten goed verzorgd worden.”

Ook de 48-jarige ziekenverzorgster Conny van der Heijden maakt zich druk om de zorg. Ze ziet met lede ogen aan hoe de afgelopen jaren ’de kwaliteit in de zorg achteruit is gedenderd.’

Ze is het roerend met Geert Wilders eens dat mensen in de gevangenis het beter hebben dan de bewoners van een verpleeghuis. „Dat doet me zeer, want dat zijn toch de mensen die ons land groot hebben gemaakt. Nu is er zelfs geen koekje meer voor bij de koffie.” Hoewel ze nog twijfelt, overweegt ze serieus haar stem aan de PVV te geven. Dat deed ze de vorige keer ook.

In Someren zijn er dan wel geen zwarte achterstandswijken, maar de Brabanders hebben wel ervaring met mensen van buiten de landsgrenzen. ’s Zomers werken er veel Polen in de landbouw. Dat geeft de inwoners een ongemakkelijk gevoel: ze zijn bang voor criminaliteit. En ze verwachten van de politiek dat die dat aanpakt.

Het ’keihard afstraffen van de misdaad’ is bij de VVD in betere handen dan bij het ’softe’ CDA, zegt de gepensioneerde bakker Ad Lamers. „Ik vind dat je van andermans spullen moet afblijven. Dat moest ik thuis vroeger ook.” Nadat hij heeft benadrukt dat hij geen racist is, zegt hij: „Ze mogen hier allemaal komen wonen, dat vind ik juist gezellig, maar dan moeten ze zich wel aan onze regels houden. Als ik in Guatemala ga wonen, moet ik me ook aanpassen.”

Ook de aanpak van de economische crisis is volgens velen in betere handen bij de VVD dan bij het CDA. De 49-jarige rentenier Gerard Koolen: „Ik heb vorige keer CDA gestemd. Ik vind het goed om mensen aan de onderkant te helpen, maar nu moeten mensen aan de bovenkant ook worden geholpen. Daarom ga ik deze keer VVD stemmen. Je kunt pas voor iedereen iets doen als er genoeg centjes zijn. Anders komen er alleen maar armen bij.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden