Balkenende welwillend over andere aftrek hypotheekrente

(Jorgen Caris)

Het Wetenschappelijk Instituut van het CDA stelt een ’vlaktaks’ voor, in plaats van het huidige systeem voor aftrek van de hypotheekrente.

CDA-leider Jan Peter Balkenende staat niet onwelwillend tegenover een wijziging in de hypotheekrenteaftrek die nadelig uitpakt voor hogere inkomens. Balkenende maakte dit gisteren duidelijk op een bijeenkomst in Den Haag bij de presentatie van een rapport van het Wetenschappelijk Instituut van zijn partij over de werking van de woningmarkt.

De wijziging die het instituut in een volgend rapport wil uitwerken, komt erop neer dat elke huiseigenaar tegen hetzelfde percentage zijn hypotheekrente mag aftrekken. Deze ’vlaktaks’ komt dan in de plaats van het huidige systeem waarbij iemand die in een hoger belastingtarief valt meer voordeel heeft van de fiscale aftrek van hypotheekrente dan iemand met een lager inkomen.

Balkenende waarschuwde wel dat aan het invoeren van zo’n vlaktaks allerlei inkomenspolitieke haken en ogen zitten. Maar hij gaf ontspannen te kennen dat hij in de aanloop naar de verkiezingen van 2011 de discussie hierover wel aan wil gaan in zijn partij.

Met het Wetenschappelijk Instituut vindt Balkenende dat er geen reden is de hypotheekrente als zodanig ter discussie te stellen. Volgens de opstellers van het rapport is die regeling niet de oorzaak van de verstoringen op de woningmarkt. En het beeld dat de overheid meer geld over heeft voor kopers dan voor huurders klopt evenmin.

In het werkstuk wordt gepleit voor minder regels van bovenaf en meer keuzevrijheid voor de woningzoekenden. Op deze manier moet het lukken om de vastzittende woningmarkt weer in beweging te krijgen. Nu worden te veel woningen neergezet die mensen niet willen. Gevolg: de prijzen van huizen die wél gewild zijn schieten omhoog. Dat zijn de huizen zoals de burger ze volgens het CDA het liefste heeft: ruim, op de grond, met flink wat buiten- en bergruimte. Het CDA wil die huizen ook in de stad gebouwd zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden