Balkenende valt Bos aan

CDA-lijsttrekker Balkenende heeft gisteren tijdens het eerste lijsttrekkersdebat, op Radio 1, zijn PvdA-opponent Wouter Bos hard en persoonlijk aangevallen.

Van onze redactie politiek

„U draait en u bent oneerlijk”, zei de christendemocraat over zijn belangrijkste tegenstander.

De PvdA-lijsttrekker meende dat Balkenende fatsoensregels overschreed en wilde niet op de persoonlijke kritiek van Balkenende reageren. Dit gebeurde tijdens een woordenstrijd over de sociale zekerheid en ouderenbeleid, waarbij verwijten over versoepeling van ontslagrecht, reïntegratie van werklozen en de huurtoeslag over en weer gingen.

Toch wilde Balkenende zijn woorden niet terugnemen. „Dit zijn de feiten”, zo zei hij.

In het debat kruisten ook de lijsttrekkers van VVD, SP, GroenLinks, D66 en de Partij voor de Vrijheid de degens. Het was de eerste keer dat de lijsttrekkers met elkaar in debat gingen voor de verkiezingen.

Balkenende en Bos botsten vooral over het ontslagrecht. Volgens de CDA-voorman was Bos teruggekomen van het standpunt dat het ontslagrecht versoepeld moest worden, omdat de vakbonden tegen zouden zijn. Bos meende dat Balkenende voor versoepeling was, maar dat het standpunt van het CDA in de Stemwijzer juist geen versoepeling bepleit. Voor de PvdA-leider was het behoud van het huidige ontslagrecht een ’een hard punt’ in coalitiebesprekingen.

Na de harde botsing tussen Bos en Balkenende, reageerde VVD-lijsttrekker Rutte nuchter: „De heren zijn het niet met elkaar oneens. De verschillen zijn niet zo groot.” Femke Halsema (GroenLinks) sprak van een ’showtje tussen twee heren’.

Mark Rutte noemde een kabinet van CDA-PvdA gezien de peilingen ’onvermijdelijk’. „Ik zou dat zeer betreuren want dan zullen de goede resultaten van de afgelopen periode zeker verdampen.” Hij daagde Balkenende uit duidelijkheid te verschaffen over de door hem gewenste coalitie. „Het is toch niet meer van deze tijd dat u pas bij de koningin gaat zeggen met wie u wilt regeren.” De VVD wil graag verder met het CDA. Maar Balkende liet zich niet verleiden tot duidelijkheid.

„Ik kies voor het CDA”, was het antwoord van de premier. Hij kritiseerde de VVD, omdat uitkeringsgerechtigden en ontwikkelingssamenwerking er bij de liberalen op achteruitgaan. Tegelijkertijd haalde hij uit naar de PvdA, vanwege hun plannen voor de AOW, zorg en hypotheekrente-aftrek.

Balkenende wilde niet zeggen of hij bereid zou zijn vice-premier te worden in een kabinet-Bos. „Ik ga voor goud,” zei hij alleen. Bos verschafte wel duidelijkheid.

Hij wil premier worden, maar geen vice-premier. Dan blijft hij fractievoorzitter in de Tweede Kamer.

Al vaker is gespeculeerd dat de persoonlijke verhoudingen tussen Bos en Balkenende een coalitie tussen de partijen zou belemmeren. PvdA-leider Bos zei gisteren ’talloze initiatieven’ te hebben genomen om de verhoudingen te verbeteren, tot en met het bezoekjes aan het Torentje aan toe:

„Als er persoonlijke verschillen zijn, moet je daar over heen kunnen stappen. Het gaat er niet om of het gezellig is in de coalitie.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden