Balkenende: uitspraken Brinkman respectloos

(Novum) - De uitspraken van PVV-Kamerlid Hero Brinkman over de Nederlandse Antillen zijn respectloos en buitengewoon onverstandig. Dat zei premier Jan Peter Balkenende vrijdag tijdens zijn persconferentie na afloop van de ministerraad. Brinkman had onder meer gezegd dat de Antillen een 'corrupt boevennest' zijn en dat dit onderdeel van het koninkrijk beter te koop kon worden gezet.

Afgelopen week werd het zogeheten Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) op Curaçao afgeblazen nadat Brinkman de toegang tot het parlementsgebouw was ontzegd. De Antilliaanse volksvertegenwoordigers voelden zich beledigd door de PVV'er en eisten eerst een publiekelijk excuus van Brinkman voor zijn uitspraken. Die weigerde. De overige Nederlandse parlementariërs, die zich overigens van Brinkmans uitspraken hadden gedistantieerd, weigerden vervolgens ook deel te nemen aan het overleg.

Het POK zou onder meer gaan over de staatkundige hervorming van de Antillen. Curaçao en Sint-Maarten gaan nieuwe landen vormen en de kleine eilanden Bonaire, Saba en Sint-Eustatius worden gemeenten onder Nederlands bestuur.

Balkenende betreurde dat het afblazen van het overleg. "We willen graag vooruitgang boeken op financieel en staatkundig gebied. Eén ding kan ons binden en dat is vooruitgang in alle dossiers. De vooruitgang is in gevaar als er niet meer wordt gesproken." Volgens de premier hadden de Antillianen Brinkman in het gesprek hun ongezouten mening kunnen geven. "Dat is nu niet gebeurd", constateerde Balkenende.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden