Balkenende trapt werkbezoek aan Antillen af

(Novum) - Premier Jan Peter Balkenende (CDA) begint zondag aan een zesdaags werkbezoek aan de Nederlandse Antillen en Aruba. Het bezoek staat in het teken van staatkundige hervormingen, maar vrijdag gaf Balkenende aan dat de zaak-Natalee Holloway niet onbesproken zal blijven

Vrijdag staat een gesprek met de premier van Aruba Nel Oduber op de agenda. Die liet afgelopen week nog weten dat Joran van der Sloot de economie van het eiland schaadt. "Als politicus mag ik me niet mengen in zaken die bij de rechter liggen", zei Balkenende in zijn wekelijkse gesprek met actualiteitenprogramma EénVandaag. "Maar er zal ongetwijfeld over gesproken worden."

Curaçao en Sint-Maarten gaan nieuwe landen vormen en de kleine eilanden Bonaire, Saba en Sint-Eustatius worden gemeenten onder Nederlands bestuur. Tijdens zijn bezoek wordt Balkenende vergezeld door partijgenoot en staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Ank Bijleveld, die een dag langer blijft en op zaterdag 16 februari nog een overleg over de rechtshandhaving en de vormgeving van het Openbaar Ministerie heeft. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) zal daarbij aanwezig zijn.

Een Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties op Curaçao liep vorige maand spaak, na uitspraken van PVV'er Hero Brinkman. Hij zou samen met andere parlementariërs spreken over de hervormingen, maar dat ging niet door omdat de Antillianen zich beledigd voelden door zijn uitspraken. De PVV'er had de Antillen een 'corrupt boevennest' genoemd en wilde dit onderdeel van het koninkrijk te koop wil zetten. Hoewel de andere parlementsleden zich van zijn uitspraken distantieerden, weigerden zij zonder Brinkman het overleg voort te zetten.

Balkenende noemde de uitspraken van PVV-Kamerlid Hero Brinkman over de Nederlandse Antillen later 'respectloos en buitengewoon onverstandig'. Hij betreurde dat het overleg werd afgeblazen, want de vooruitgang op financieel en staatkundig gebied zou gevaar lopen als niet werd gesproken.

Minister van Verkeer en Waterstaat Camiel Eurlings (CDA) brengt van zondag tot en met vrijdag een werkbezoek aan India. De minister wordt vergezeld door vertegenwoordigers van 52 Nederlandse bedrijven die opereren in de sectoren luchthavenontwikkeling, luchtvaart, maritiem transport en logistiek. Doel van de bezoeken aan Delhi, Mumbai en Kolkata is de positie van Nederlandse bedrijven op de Indiase markt te verstevigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden