Balkenende sust maar ruzie Uruzgan blijft

Het CDA lijkt een vervolgmissie in Afghanistan niet uit te sluiten, de PvdA sluit Uruzgan uit. D66 vreest een ’Hollands compromis’.

Premier Balkenende probeert ijlings de gerezen onrust in de regeringscoalitie te sussen over de toekomst van Nederlandse troepen in Uruzgan. Het meningsverschil tussen CDA en PvdA blijft intussen bestaan.

Voor de camera’s bij het gebouw van de Verenigde Naties in New York riep de premier dit weekeinde de coalitiepartners CDA, PvdA en ChristenUnie op niet langer via de media met elkaar te debatteren over de vraag of er na 2010 een nieuwe, kleinere Nederlandse militaire missie naar Uruzgan moet worden gestuurd. Hij drong er op aan die kwestie zorgvuldig binnen het kabinet te bespreken.

Wanneer dat moet gebeuren, liet hij in het midden. Er ligt nog geen formeel Navo-verzoek om opnieuw militaire hulp in Uruzgan te bieden, wanneer eind 2010 Nederland de leidende positie daar loslaat en de huidige Task Force naar huis stuurt.

Verschillende CDA-politici, onder wie minister van buitenlandse zaken Verhagen, sluiten een vervolgmissie niet uit. De PvdA wil misschien opnieuw soldaten naar Afghanistan zenden, maar nadrukkelijk niet meer Uruzgan. Ook al vanuit New York zei PvdA-vicepremier Bos de afgelopen dagen keer op keer dat hij na 2010 geen militairen in de Afghaanse provincie ’wil achterlaten’.

De oppositie vindt dat de regering er een potje van maakt. De militaire vakbonden klagen dat de leden van het kabinet met vage schoten voor de boeg onzekerheid veroorzaken onder militairen in Uruzgan.

D66-leider Pechtold zei gisteren te vrezen voor een ’klein Hollands politiek compromis’. Wanneer CDA en PvdA het oneens blijven over een nieuwe missie in Uruzgan dreigen er bij wijze van compromis na 2010 wel militairen te worden uitgezonden naar een missie elders in Afghanistan. „Dat is het slechtst denkbare scenario, want dan gaat de Nederlandse ervaring in Uruzgan verloren”, waarschuwt Pechtold. Daarmee schaart D66 zich nog niet bij de voorstanders in het CDA voor een vervolgmissie in Uruzgan. Twee jaar geleden stemde D66 tegen verlenging van de Uruzgan-missie. Pechtold wil in afwachting op een kabinetsbesluit niet zeggen wat hij dit keer zal kiezen.

De SP wil als tegenstander van de huidige missie de militaire ervaring in het gebied niet meewegen. „Dat mag geen argument zijn, want dan zitten we er eeuwig” zegt SP-woordvoerder Van Bommel.

Het PvdA-Kamerlid Van Dam rekenende eind vorige week al voor dat er een meerderheid in de Kamer is tegen een vervolgmissie. Naast de PvdA zijn VVD, SP, PVV en GroenLinks daar tegen. CU-vicepremier Rouvoet riep op tot rust, maar sloot een vervolgmissie net zo min uit als het CDA. Donderdag is er een spoeddebat over de kwestie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden