Balkenende ontsteekt bevrijdingsvuur

ROERMOND (ANP) - Demissionair premier Jan Peter Balkenende heeft woensdagmiddag in Roermond met het ontsteken van het bevrijdingsvuur het startsein gegeven voor de Bevrijdingsfestivals in de twaalf provincies en Amsterdam.

Voorafgaand aan de openingshandeling hield voormalig premier Wim Kok in Roermond de 5 meilezing. Balkenende kwam woensdagochtend met de Vrijheidstrein uit Maastricht aan op het station van Roermond, waar hij werd verwelkomd door onder anderen burgemeester Henk van Beers. In Roermond gaf gouverneur Leon Frissen van Limburg woensdagochtend ook het startschot voor een fietstocht van veertig veteranen naar Wageningen, waar de Duitsers in mei 1945 de capitulatie tekenden.

Op dertien plaatsen in Nederland vinden Bevrijdingsfestivals plaats, die naar verwachting een kleine miljoen Nederlanders trekken. In steden in de twaalf provincies en in Amsterdam zijn in totaal ongeveer 250 acts te zien.

Ambassadeurs

Voor de twintigste keer reizen de door het Nationaal Comité 4 en 5 Mei benoemde Ambassadeurs van de Vrijheid langs de festivals om onder meer hun eigen versie van het Lied van de Vrijheid ten gehore te brengen. Dit jaar valt die eer te beurt aan Guus Meeuwis, Junkie XL en het gelegenheidsgezelschap The Boris & Wicked Jazz Experience. Traditiegetrouw verplaatsen de muzikale ambassadeurs zich per helikopter van het ene naar het andere festival, maar dj Junkie XL ziet daarvan af. Hij geeft de voorkeur aan reizen per bus.

Bezoekers kunnen op de festivals niet alleen genieten van optredens van artiesten, maar ook deelnemen aan debatten over vrijheid en, via de aangesloten organisaties als Amnesty International, War Child en VluchtelingenWerk, hun steentje bijdragen aan het thema Vrijheid Wereldwijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden