'Balkenende' is in onderwijs nog steeds niet echt de norm

amsterdam – Onderwijsbestuurders zijn opnieuw meer gaan verdienen. Dat maakte de Algemene Onderwijsbond (AOb) gisteren bekend na een analyse van de jaarverslagen van onderwijsinstellingen. In totaal kregen 21 bestuurders meer dan de zogeheten Balkenendenorm van 181.000 euro. De AOb komt op een hoger aantal, omdat de bond vertrekregelingen en andere toeslagen meetelt.

Koploper was vorig jaar Aalt Dijkhuizen, collegevoorzitter van de Wageningen Universiteit, met een jaarinkomen van 278.000 euro. Dat loopt met toeslagen op tot 351.000 euro, een stijging van 7 procent ten opzichte van 2008.

In de AOb-lijst valt op dat de meeste bestuurders er aardig op vooruitgaan. Eerder is afgesproken dat het onderwijs de salarissen zou matigen. Het belastbaar inkomen van de bestuurders die in 2009 begonnen ligt wel onder de Balkenendenorm.

Bovenaan staan net als vorige keer universiteiten en grote hogescholen. Ook Heliomare, een grote instelling voor gehandicapten, levert een bestuurder in de toptien: C. Raaijmakers krijgt 252.000 euro.

AOb-voorzitter Walter Dresscher noemt de salarisstijgingen gênant, omdat het personeel op de nullijn is gezet. „Dat geld moet niet naar de bestuurder, maar naar de klas.”

Woordvoerder Annelou van Egmond van de koepel HBO-Raad bestrijdt dit. „Een gemiddelde hogeschool heeft een budget van 60 miljoen euro, deze salarissen gaan echt niet ten koste van het onderwijs.” De hogescholen hebben een onderlinge code voor bestuurderssalarissen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden