Balkenende en Merkel niet nader tot elkaar

Premier Balkenende en bondskanselier Merkel probeerden gisteravond vergeefs het tijdens het diner eens te worden over een Europese grondwet.

Bondskanselier Angela Merkel wil tijdens het EU-voorzitterschap van Duitsland de weg effenen naar een nieuwe Europese grondwet. Dat die anders zal zijn dan het concept dat door Nederland en Frankrijk is afgewezen, accepteert ze. Maar ze mikt duidelijk hoger dan premier Balkenende. Het concept ’is niet genoeg’, zei ze gisteravond in Berlijn.

„Wij willen een ander, eenvoudiger verdrag, met elementen van het oude”, zei Balkenende tijdens een persgesprek in de kanselarij. „Op de Europese top in juni hopen we de onderhandelingen tot een voorlopig einde te brengen.” Richting Merkel zei hij: „We maken een goede kans de problemen op te lossen.”

Het gesprek tussen de twee ging vooral over de Europese Raad van volgende week in Brussel. Op de agenda staat de economische ontwikkeling, met extra aandacht voor energie, milieu en bureaucratie. Merkel roemde het Nederlandse model om de bureaucratie terug te dringen. „Met dat standaardkostenmodel moet het ook in Europa mogelijk zijn de kosten van de bureaucratie met een kwart te reduceren.”

Ten slotte keken beide regeringsleiders vooruit naar de vijftigste verjaardag van het Verdrag van Rome op 24 en 25 maart in Berlijn. Daar komen dan de regeringsleiders van alle lidstaten op een speciale top bijeen om een ’Verklaring van Berlijn’ op te stellen. Daarin zal staan „wat Europa heeft bereikt en wat onze gemeenschappelijke waarden zijn”, lichtte Balkenende toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden