Balkenende: ‘Alle hens aan dek’

Premier Balkenende (ANP)

Het kabinet komt met maatregelen om het bedrijfsleven meer lucht te geven. Het gaat niet om een klassieke lastenverlichting, maar om een financiële stimulans. Premier Balkenende benadrukte vrijdag na afloop van de ministerraad dat er veel te doen is. „Alle hens aan dek."

Met een tweetal maatregelen gaat het kabinet proberen het bedrijfsleven overeind te houden en tegelijkertijd massale ontslagen voorkomen. Een belangrijk onderdeel zijn de vervroegde afschrijvingen door bedrijven, die daarmee in feite het betalen van belasting kunnen uitstellen. Balkenende hoopt dat bedrijven met het geld dat ze hierdoor overhouden nieuwe investeringen gaan doen. Volgens de premier gaat het om een 'liquiditeitsimpuls' ter grootte van 1 procent van het Bruto Nationaal Product, ofwel zo'n 6 miljard euro.

De tweede maatregel is werktijdverkorting, oftewel een tijdelijke WW-uitkering voor werknemers die tijdens de economische tegenwind overbodig zijn. Daardoor hoeven bedrijven hun personeel niet te ontslaan, omdat deze werknemers tijdelijk minder hoeven te werken. De premier benadrukte dat het om een tijdelijke oplossing gaat. „We willen dit voor korte tijd invoeren zodat bedrijven de klappen kunnen opvangen. Het is belangrijk dat mensen zo snel mogelijk weer aan het werk gaan.”

Balkenende benadrukte dat de overheid niet alle problemen van bedrijven kan overnemen. „Het kan nooit zo zijn dat de overheid alle risico’s dekt, maar we kunnen wel ondersteunend zijn.”

De premier durfde niet te zeggen wanneer de economie weer uit het dal klimt. „Voorlopig moeten we rekenen op een zwaardere tijd. Het zal niet alleen de komende maanden voortduren, maar misschien zelfs tot 2010”, voorspelde hij.

De vakcentrales FNV en CNV zijn ingenomen met de crisismaatregelen van het kabinet. Volgens de vakbeweging hebben hun leden vrijdag niet voor niets actie voor werktijdverkorting gevoerd in Den Haag. De PvdA constateerde tevreden dat door de maatregel wordt voorkomen dat mensen ontslagen moeten worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden