'Balkanroute gaat dicht'

Ook de grens tussen Griekenland en Macedonië is afgesloten met hekken. Beeld epa
Ook de grens tussen Griekenland en Macedonië is afgesloten met hekken.Beeld epa

De Balkanroute die vorig jaar meer dan een miljoen migranten richting het noordwesten van Europa leidde, gaat dicht. Dat hebben de regeringen van Servië en Slovenië dinsdag aangekondigd.

Slovenië gaat vanaf nu de strenge regels van de Schengenzone toepassen en laat alleen nog mensen met geldige paspoorten en visa binnen. "Vanaf middernacht zal er geen migratie meer plaatsvinden op de Westelijke Balkanroute zoals hiervoor", zei de minister van binnenlandse zaken van Slovenië.

Ook Servië en Kroatië gaan de grenzen afschermen. Daarmee is het definitief gedaan met het 'doorwuiven' - de praktijk dat landen langs de route migranten op hun weg naar vooral Duitsland geen strobreed in de weg legden.

Macedonië heeft zijn grens inmiddels volledig gesloten voor illegale migranten, zegt een bron bij de politie. Het land liet de afgelopen weken nog mondjesmaat Syriërs en Irakezen toe, maar ook daar komt een einde aan nu buurlanden de grenzen verder dichttimmeren.

Grote gevolgen
De afgelopen weken namen enkele landen al een voorschot op die afsluiting. Het meest zichtbaar was het besluit van niet-EU-lid Macedonië om de grens met Griekenland nagenoeg dicht te gooien, waardoor duizenden vluchtelingen strandden aan de Griekse kant. Het sluiten van de Balkanroute heeft grote gevolgen, allereerst voor migranten langs de route, maar ook voor potentiële migranten die nu nog in Turkije zitten.

De kloof tussen de Oost- en West-Europese lidstaten van de EU wordt steeds dieper. Veel West-Europese landen denken de instroom van vluchtelingen wel aan te kunnen als alle lidstaten meewerken aan de opvang. De meeste Oost-Europese lidstaten willen helemaal geen, of zo weinig mogelijk vluchtelingen opvangen. Zij verzetten zich tegen de quota die in Europees verband zijn afgesproken, en stellen geen problemen te willen in hun samenlevingen die nu weinig migranten kennen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden