Balie-jihadist ‘Aziz’ was volgens justitie mogelijk een leider van Jabhat al-Nusra

Peter Plasman, de advocaat van ‘Aziz’, een Syriër die wordt verdacht van banden met een terroristische organisatie. Beeld ANP
Peter Plasman, de advocaat van ‘Aziz’, een Syriër die wordt verdacht van banden met een terroristische organisatie.Beeld ANP

Zeven afgeluisterde gesprekken vormen voorlopig het belangrijkste bewijs tegen de van terrorisme verdachte ‘Aziz’.

Uit de fragmenten zou volgens justitie niet alleen blijken dat de ex van Turkije-correspondent Ans Boersma deel uitmaakte van Jabhat al-Nusra. Hij was mogelijk een leider van de terreurgroep in de Syrische stad Raqqa.

Aziz, zoals de 32-jarige Syriër zichzelf noemt, werd in 2017 in het Amsterdamse debatcentrum De Balie herkend als jihadist. Vandaag was de eerste voorbereidende zitting in zijn zaak. Zelf was hij niet aanwezig. Ook zijn advocaat hield zijn mond.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaf vanwege de grote mediabelangstelling wel een uitgebreide toelichting. Die belangstelling groeide onlangs nadat Aziz’ ex Boersma plotseling Turkije werd uitgezet. De journalist is bij justitie in beeld omdat zij hem zou hebben geholpen bij de aanvraag van een visum in Nederland. Dat gebeurde onder een valse naam.

Geluidsopnamen

Het onderzoek naar het aandeel van Aziz in de gewelddadige jihadistische strijd in Syrië neemt veel tijd in beslag, aldus het OM. Omdat bewijs vergaren ter plekke onmogelijk is, ligt de nadruk nu op het vinden van getuigen uit ‘de Syrische gemeenschap’ hier. Ook is met technieken de kwaliteit van de opnames van de afgeluisterde gesprekken verbeterd. Volgens het OM is het duidelijk merkbaar dat Aziz er vanuit gaat dat hij wordt afgeluisterd en zet hij bijvoorbeeld de tv harder om gesprekken te overstemmen.

Tussen de geluidsopnames zitten ook gesprekken met Boersma. Daarnaast spreekt Aziz in een fragment over een ex-vriendin die op zijn tablet gezien heeft dat hij op Twitter contact onderhield met jihadistische strijders. Volgens het OM is die ex Ans Boersma. De journaliste heeft dat volgens justitie in verhoren erkend.

In een ander afgeluisterd gesprek zou Aziz een video afspelen waar hij naar eigen zeggen zelf op te zien is, zij het helemaal bedekt. Het OM herkende aan de hand van de muziek en schoten een propagandafilm van Jabhat al-Nusra. Volgens de officier van justitie gaat het om ‘schokkende beelden’ van vuurgevechten en minstens zeventien doden.

Naast deelname aan een terroristische organisatie, verdenkt justitie de Syriër ook van witwassen en valsheid in geschrifte. Hij zou met een broer, die ook verdachte is, bezig zijn een restaurant op te zetten, mogelijk met zwart geld uit Turkije. Ook beschikte Aziz over verschillende valse identiteitspapieren, aldus het OM. In 2014 is hij onder een valse naam Nederland binnengekomen. Volgens het OM werd hij destijds door Boersma afgezet bij het aanmeldcentrum in Nederland. De journaliste zei eerder, onder meer in een interview met Trouw, ervan overtuigd te zijn dat Aziz geen bloed aan zijn handen heeft.

Op 9 mei gaat de zaak verder, opnieuw met een voorbereidende zitting.

Lees ook:

Ans Boersma: Ik pak ze allemaal terug

Van journalist werd ze van de ene op de andere dag verdachte in een terrorismezaak. Dat overkwam Ans Boersma, tot voor kort Turkije-correspondent van Het Financieele Dagblad. Aan Trouw doet ze haar relaas.

IS-strijder vrij in Nederland – hoe kan dat?

De Tweede Kamer wil opheldering van de minister van justitie en veiligheid over een IS-strijder die al maanden in Nederland is. Verschillende partijen willen weten waarom de man niet is opgepakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden