Balaton-boontjes

Janny de Moor

Voor twee:

300 g sperziebonen, ¾ l (groente)bouillon, 100 g snelkookrijst, 4 eetlepels kleingesneden peterselie, 2 eetlepels olie, 1 ui in dunne ringen, 2 theelepels pikant paprikapoeder. Garnituur: 1 ½ dl crème fraîche, 1 theelepel azijn, zout, pikant paprikapoeder, 2 x 3 plakjes rookkaas, 1 ei, paneermeel, olie.

In Hongarije worden groenten nooit zomaar in water gekookt, ze worden zogezegd ’bereid’ en dan liefst met een flink stuk rookspek, kluif of worst. Een Hongaar eet namelijk graag vlees. In de streek rond het Balaton-meer was het per traditie niet anders, al stond daar naast varkensvlees vaak vis op het menu, met een groentenpuree en bij bruiloften ook ingedikte groentensoep, zoals de schotel hieronder. Uiteraard beveelt men (op de barbecue gegrilld) vlees aan bij Balatoni zöldbab paprikas.

* Bonen afhalen en in stukjes snijden, met de rijst 15 minuten zonder deksel koken in de bouillon. Uitlekken in een zeef, bouillon opvangen. De peterselie door de bonenrijst scheppen. Het geheel mag niet echt droog zijn, dus misschien moet er nog wat bouillon bij. Warmhouden op een schotel.

* De olie op matig vuur verhitten in een ruime pan. De uieringen hierin zachtjes gaarfruiten, bestrooien met paprikapoeder, nog even doorbakken. Over rijst en bonen scheppen.

* Voor de saus erbij de room mengen met azijn en zout. Rond de bonenrijst scheppen, bestrooien met paprikapoeder.

* Tweemaal 3 plakjes rookkaas op elkaar leggen, door losgeklopt ei halen en vervolgens door paneermeel. Dit herhalen. Aan beide kanten snel bruinbakken in een antiaanbakpan met wat hete olie. Op de bonenrijst serveren.

Drank: Egri Bikavèr.

Menusuggestie: Vooraf gevulde paprika. Een rode paprika over de vruchtaanzet halveren. Kort bakken in wat boter. In een ovenschaaltje leggen, bestrooien met peper, zout en karwijzaad, een groot ei breken in elke helft, opnieuw peper, zout en karwij erover. In een oven van 225°C laten stollen.

Na: Opgerolde flensjes met abrikozenjam en rum .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden