Update

Bakoe wil eind aan geweld Nagorno-Karabach

Beeld EPA

Het Azerbeidzjaanse leger wil de opgelaaide strijd om de opstandige etnisch-Armeense enclave Nagorno-Karabach beëindigen. Dat heeft het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie zondag laten weten. Eerder op de dag reikte ook de Azerbeidzjaanse ambassadeur in Rusland aartsvijand Armenië de hand, maar het geweld duurt voorlopig nog voort.

Zaterdag braken na jaren van betrekkelijke rust felle gevechten uit rond de Azerbeidzjaanse regio, die is bezet door lokale strijders en Armeense troepen. Minstens dertig soldaten zijn gesneuveld en volgens de beide kampen zijn er ook burgerslachtoffers te betreuren. Azerbeidzjan en Armenië betichten elkaar van het schenden van de wapenstilstand die sinds 1994 van kracht was.

Volgens de eigen krijgsmacht van Nagorno-Karabach hebben Azerbeidzjaanse troepen 'de agressieve militaire operatie zondagochtend vroeg met raketten en pantserwagens voortgezet'. Azerbeidzjan werpt tegen dat Armeense troepen ruim twintig procent van zijn grondgebied hebben bezet. Als zij zich terugtrekken is Bakoe bereid een vergelijk met Jerevan te treffen, zei de Azerbeidzjaanse ambassadeur in Moskou zondagochtend. Ambassadeur Polad Bulbuloglu waarschuwde dat zijn land anders is aangewezen op 'de militaire weg'.

Afscheidingsoorlog
De betwiste regio ligt in Azerbeidzjan, maar wordt sinds een bittere afscheidingsoorlog door etnische Armeniërs bestuurd met financiële steun van Armenië.

Het ministerie van Defensie van Azerbeidzjan zei zaterdag dat het leger strategische heuvels en nederzettingen in het gebied had 'bevrijd'. Zes Armeense tanks werden daarbij vernietigd en meer dan honderd Armeense militairen gedood of verwond. Aan Azerbeidzjaanse kant vielen na het neerhalen van een helikopter twaalf doden. Armenië sprak van 18 doden en 35 gewonden.

Inmiddels zou Azerbeidzjan de wapens hebben neergelegd, meldt het Russische persbureau RIA op gezag van het Azerbeidzjaanse ministerie van Defensie. "Azerbeidzjan heeft, na het in ogenschouw nemen van de oproepen van internationale organisaties, besloten eenzijdig de vergeldingsoperaties te beëindigen en zal het bij de gisteren geboekte terreinwinst laten", citeerde RIA het ministerie.
Volgens Armenië is er echter nog weinig te merken van de wapenstilstand.

Steunbetuiging

Azerbeidzjan kreeg eerder op de dag een steunbetuiging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij beloofde de bondgenoot 'tot het einde toe' trouw te blijven.

Rusland, de Verenigde Naties en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking hebben Armenië en Azerbeidzjan opgeroepen de wapens neer te leggen.

In de strijd om Nagorno-Karabach zijn sinds de jaren negentig ongeveer 30.000 mensen omgekomen. Azerbeidzjan dreigt regelmatig het gebied met geweld in te nemen. Vorige maand werd er ook gevochten. De oplopende spanningen voeden de vrees voor een uitgebreider conflict in de zuidelijke Kaukasus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden