Update

Bakkerij Bakkersland ontkent gevaar door asbest in broodoven

Exterieur van het grootste bakkersbedrijf van Nederland, Bakkersland. De broodfabriek heeft vorig jaar zomer een partij brood teruggehaald omdat er asbest uit een oven op terecht was gekomen. Het brood lag al bij het distributiecentrum van een supermarkt.Beeld ANP

Asbest in ovens van bakkersbedrijf Bakkersland heeft nooit gevaar opgeleverd voor de volksgezondheid. Dat zegt Bakkersland nadat het bedrijf in opspraak raakte vanwege incidenten met vrijgekomen asbest.

Televisieprogramma Zembla bracht vandaag aan het licht dat dat de afgelopen jaren drie keer asbest uit de ovens van Bakkersland, dat brood levert aan onder meer Albert Heijn, op het brood terecht is gekomen. Volgens Bakkersland zijn de betreffende partijen brood vernietigd en zijn ze nooit in de schappen van de supermarkt terechtgekomen.

Bakkersland wees er ook op dat het gevaar van inname van asbest via voedsel nooit bewezen is. Volgens longarts Joachim Aerts van het Erasmus MC is echter ook niet bewezen dat het ongevaarlijk is. Daarom 'moet je niet willen' dat er asbest in bakkersovens zit, aldus Aerts.

Kanker bij werknemer broodfabriek
Het is wel bekend dat ingeademde asbestvezels kunnen leiden tot asbestkanker. Een voormalig werknemer van een broodfabriek in Bakkersland liep deze vorm van kanker op. Aerts, die deze patiënt behandelde, ziet een verband tussen de ziekte van de voormalig werknemer en zijn werkzaamheden.

Ook vraagt de arts zich af of asbestvezels uit de ovens misschien op het brood terechtkomen dat vervolgens in plastic wordt verpakt. Bij het openen van de zak zouden consumenten de asbest dan kunnen inademen, oppert Aerts.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in juli contact opgenomen met Bakkersland na een melding van de milieudienst Haarlemmermeer, liet de NVWA weten. Ook de waakhond gaat ervan uit dat het brood niet is gegeten door klanten.

Geen actie Albert Heijn
Albert Heijn liet vandaag weten geen actie te ondernemen naar aanleiding van de incidenten. Dat in bakkersovens soms asbest zit is volgens de woordvoerder van het supermarktconcern een bekend gegeven. Daarom onderzoekt Albert Heijn brood dat het afneemt steekproefsgewijs op aanwezigheid van stoffen die er niet in horen waaronder asbest, aldus de woordvoerder.

De grootgrutter weet zeker dat het brood in de Albert Heijn supermarkten 'geen spoortje asbest' bevat.

Beeld thinkstock
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden